Επαφές κορυφής του Κατρούγκαλου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Επαφές κορυφής του Κατρούγκαλου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:29 Δημιουργία 03/12/18, 16:21

Σειρά κρίσιμων διπλωματικών επαφών με διεθνείς παράγοντες θα έχει το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στο ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά, ο κ. Κατρούγκαλος θα συμμετάσχει αύριο, Τρίτη, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ τη χαρακτήρισε κρίσιμη, δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει τα γνωστά γεγονότα στη θάλασσα του Αζόφ και κατέστησε σαφές πως η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Από την άλλη μεριά, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να ενταχθεί η Ρωσία στο ευρύτερο σύστημα ασφάλειας της ηπείρου μας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε κλιμάκωση προς την κατεύθυνση ενός νέου ψυχρού πολέμου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για τη Ρωσία

Δεύτερος σταθμός είναι η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή με τη Ρωσία, η οποία προηγείται της επίσκεψης του πρωθυπουργού, την Παρασκευή, και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Πούτιν. «Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής, όπως και της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής, είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων μας, με μια χώρα με την οποία η Ελλάδα πατροπαράδοτα έχει καλές σχέσεις, οι οποίες δοκιμάστηκαν από το γνωστό σύννεφο του καλοκαιρού» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως «τα μηνύματα που έπρεπε να δοθούν, δόθηκαν και τώρα είμαστε έτοιμοι να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεων μας και να συζητήσουμε για όλα τα ανοικτά θέματα.

Εστιάζοντας στην ατζέντα της Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, ανακοίνωσε πως θα υπάρχει υπογραφή συμφωνιών για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, ενώ θα βρεθούν ακόμα στο επίκεντρο ζητήματα πολιτισμού και των σχέσεων των δύο λαών. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως φέτος έχουμε τη θετική συγκυρία να γιορτάζουμε 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Με Πομπέο και Μπόλτον

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, οποίος πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον και δομείται σε πέντε άξονες, που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια, την εφαρμογή του νόμου και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θέματα ενέργειας, θέματα εμπορίου και επενδύσεων και ο διάλογος που αφορούν την προσέγγιση των πολιτών των δύο χωρών. Επισήμανε ότι ο στρατηγικός διάλογος αντανακλά την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και διαμήνυσε πως στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρήσει και στον τομέα της οικονομίας το πολύ θετικό μομέντουμ που διαμορφώθηκε στην πετυχημένη έκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα.

Επίσης, έκανε γνωστό πως στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Αν σου άρεσε κάνε