Γενικολογίες από Κατρούγκαλο για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Γενικολογίες από Κατρούγκαλο για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:09 Δημιουργία 03/12/18, 19:05

Τη δυστοκία που επικρατεί στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επιβεβαίωσε εμμέσως τη Δευτέρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών στο ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση για το πότε ακριβώς ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη γειτονική μας χώρα ώστε να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι υπάρχει χρονικός ορίζοντας υπάρχει και δεν πρόκειται να πάει πολύ αργότερα από το άμεσο μέλλον. Σημείωσε πως «δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά επιδιώκουμε να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την αυριανή συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θα έχει χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και επίσης θα εξετάσει ανοικτά θέματα «που έχουμε, που πιστεύουμε εμείς ότι μπορούν να προωθηθούν μέσω του διαλόγου και όχι μέσω μονομερών ενεργειών που αντανακλούν μια πολιτική αναθεωρητισμού του διεθνούς δικαίου».

Εστιάζοντας στα θέματα που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συζητήσει με την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως ένα από τα πάγια ζητήματα που επιδιώκονται είναι να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις που έχουν διακοπεί τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό είναι κρίσιμο, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «γιατί η δική μας αντίληψη για την προώθηση των θεμάτων αυτών είναι μέσω του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και γιατί θεωρούμε ότι η διαρκής διατήρηση καθεστώτος έντασης στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον των διμερών μας σχέσεων».

Αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της προηγούμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, κατέστησε σαφές πως «δεν περιμέναμε μαγικές λύσεις ούτε περιμένουμε τώρα, αλλά θέλουμε να εκτονώνουμε τις εντάσεις και να δημιουργούμε τους διαύλους επικοινωνίας που θα επιτρέψουν κάποια στιγμή να πλησιάσουμε στη λύση».

Αν σου άρεσε κάνε