Πρ. Παυλόπουλος: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών από ΠΓΔΜ»

Πρ. Παυλόπουλος: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών από ΠΓΔΜ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:16 Δημιουργία 04/12/18, 14:00

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

Ακόμη, πρόσθεσε πως «έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ αλλά αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «μόνο όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπογράμμισε, επίσης ότι οι χώρες και οι δύο λαοί εργάζονται, από κοινού και με συνέπεια, για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των μορφωμάτων λαϊκισμού -που αγγίζουν τα όρια του φασισμού και του νεοναζισμού- τα οποία επιβουλεύονται, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει και των ευρωεκλογών, επισημαίνοντας την συμπόρευση Ελλάδος και Σλοβενίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, τόνισε πως η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας, ευνοώντας την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, ωστόσο αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Αν σου άρεσε κάνε