Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της επίσκεψης Τσίπρα στη Ρωσία

Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της επίσκεψης Τσίπρα στη Ρωσία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:42 Δημιουργία 06/12/18, 19:34

Οι οικονομικές ευκαιρίες μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας αλλά και κορυφαία διπλωματικά θέματα στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, με μεγαλύτερο «αγκάθι» τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο την Παρασκευή.

Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει το Κυπριακό, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, αλλά και το Σκοπιανό, για το οποίο η Μόσχα έχει εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεση της.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Tass, o πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το θέμα της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω ελληνικού εδάφους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και έχει ισχυρά επιχειρήματα.

Σημείωσε, επίσης, ότι η ενεργειακή συνεργασία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας στις ελληνορωσικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι «θεωρούμε τη Ρωσία σημαντικό εταίρο στον ενεργειακό τομέα επειδή έχει πλούσιες πηγές ενέργειας».

«Από το 2015 η Ελλάδα ακολουθεί πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική. Πρόκειται για πρόοδο τόσο στον τομέα των οικονομικών και της εμπορικής συνεργασίας. Είχαμε ρωσικές επενδύσεις στο real estate, ενώ τα τελευταία χρόνια είδαμε και μεγάλη αύξηση στις τουριστικές ροές από τη Ρωσία]

Χαρακτήρισε, παράλληλα, ευνοϊκές τις δυνατότητες για στρατηγικές επενδύσεις στις υποδομές, τα λιμάνια, στη βιομηχανία μεταποίησης, στον αγροτικό και στον τομέα τροφίμων και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας καθώς, όπως εξήγησε, η Ελλάδα θέλει να εξελιχθεί σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή.

«Εκτιμώ ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή μου στη Μόσχα», επεσήμανε.

Σημειώνεται πως στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ για ζητήματα που αφορούν την εμπορική και οικονομική συνεργασία, καθώς και έργα στον ενεργειακό τομέα και την αγροτική οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε