Ο Τσίπρας «πούλησε» το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στον Πούτιν

Ο Τσίπρας «πούλησε» το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στον Πούτιν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:10 Δημιουργία 07/12/18, 15:58

Στο ζήτημα «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «συνομιλήσαμε και για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Εξήγησα τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας. Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή».

Κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «υπογράμμισα στον κ Πούτιν την εκτίμησή μου στη Ρωσία για τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος».

Για τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «τόνισα ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη Ρωσία και να βασίζεται σε ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Για τη συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «συμφωνήσαμε σε τρόπους προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, ειδικά στον αγροτο-διατροφικό τομέα. Ακόμα, συμφωνήσαμε το 2019 να είναι έτος πολιτιστκής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη γλώσσα».

Επίσης, όπως δήλωσε «συμφωνήσαμε σε τρόπους προώθησης των Ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία . Ανακοίνωσα την επανασύσταση του Επίτιμου Ρωσικού προξενείου στην Αλεξανδρούπολη αλλά και τη σύσταση Επίτιμου προξενείου στο Ναύπλιο».

«Αυτή η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και πιστεύω ότι θα συμβάλει να συνεχίσουμε τη συνεργασία και τον διάλογο με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική» κατέληξε ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του.

Αν σου άρεσε κάνε