Το ξεκάθαρο «καρφί» του Πούτιν στον Τσίπρα

Το ξεκάθαρο «καρφί» του Πούτιν στον Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:27 Δημιουργία 07/12/18, 16:12

Όπως αναμενόταν, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν έχασε ευκαιρία να εκφράσει και δημοσίως τα παράπονα του για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών το περασμένο καλοκαίρι από την Ελλάδα, με την κατηγορία ανάμειξης τους σε κινήσεις που υποδαύλιζαν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε ως «σαχλαμάρες» τις κατηγορίες κατά των Ρώσων διπλωματών. «Δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις των διπλωματών μας. Δύσκολα θα μπορούσα να δεχτώ ότι κάποιοι κάνουν παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, που στη συνέχεια θέλησε να αποκλιμακώσει το ζήτημα, λέγοντας πως «αυτή η σελίδα έχει κλείσει, περνάμε στην άλλη. Είναι καλύτερο να έχουμε σταθερότητα στις σχέσεις μας».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει και να μη ζητά την ανάμειξη τρίτων χωρών στα εσωτερικά της.

«Αν υπάρχει μια βροχερή μέρα στο καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλοκαίρι και καλός καιρός μπροστά μας. Η Ελλάδα σε κρίσιμα θέματα δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις ή απόψεις τρίτων χωρών. Όταν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά που μας ενοχλούν,είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε κάποια μηνύματα αλλά ταυτόχρονα κοιτάζουμε μπροστά.Αυτή η υπόθεση έχει λήξει.Σημασία έχει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το Κυπριακό και για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «γα το θέμα της Κύπρου πιστεύω ότι έχουν δοθεί οι αμοιβαίες διευκρινίσεις. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κρίση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Αζοφική Θάλασσα, είπε πως «τα 3,5 αυτά χρόνια η πορεία μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι αξιόπιστη σύμμαχος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά και αξιόπιστος εταίρος. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα της Ελλάδας. Η Ελλάδα μπορεί και επιδιώκει να παίξει ρόλο γέφυρας, κάτι που προϋποθέτει να υπηρετούμε συγκεκριμένες αξίες, όπως κάνουμε» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για τους αγωγούς φυσικού αερίου, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή της διαφοροποίησης πηγών και διόδων [αγωγών ενέργειας]. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά από την πλευρά της ΕΕ».

Προς το τέλος της συνέντευξης και απαντώντας σε ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου για την περιβόητη γραβάτα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «την φόρεσα αλλά βγήκε γρήγορα γιατί δεν βγήκε ακόμα η θηλιά από τον λαιμό του ελληνικού λαού».

Αν σου άρεσε κάνε