Για ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου μίλησε ο Μητσοτάκης

Για ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου μίλησε ο Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:51 Δημιουργία 07/12/18, 19:14

Ιδιαίτερα επικριτικός για τη λειτουργία του Δημοσίου τομέα επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στο 11ο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Ξεκινώντας την παρέμβαση του, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη για την αλλαγή του άρθρου 16 και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. «Το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει-οι πολιτικοί δεν δικαιολογούνται να έχουν μια σκανδαλωδώς προνομιακή νομική μεταχείριση σε σχέση με τους απλούς πολίτες.Είναι ζήτημα δημόσιας ηθικής τάξης. Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα που δεν επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων , επιτρέπεται ακόμα και στην Κούβα, επιτρέπεται και στη Βόρειο Κορέα. Ας κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 16, έστω και με 151 ψήφους, και να αποφασίσει με 180 η επόμενη Βουλή» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε την παλαιότερη πρωτοβουλία του για αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, που δεν είχε βρει ανταπόκριση. Το άρθρο 86, είπε, πρέπει να αλλάξει γιατί οι πολιτικοί δεν μπορεί να έχουν προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες. Και στοχεύοντας προς την πλευρά της κυβέρνησης είπε ότι «αυτοί που κάποτε παρίσταναν ότι είναι εναντίον της ασυλίας των βουλευτών σήμερα κρύβονται πίσω της, την νιώθουν σαν ασπίδα, αλλά την ίδια ώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για να γίνει πιο χαλαρό το πλαίσιο».

Έκανε λόγο για δυσμενή επικαιρότητα καθώς «η κυβερνητική προπαγάνδα περί τέλους των μνημονίων προσκρούει στην πραγματικότητα μίας χώρας εκτός αγορών και η οποία υποφέρει από υψηλούς φόρους και εισφορές». Και αυτά, συνέχισε, ενώ η κοινή γνώμη ασφυκτιά ανάμεσα σε εθνικές ταπεινώσεις και οικονομικά αδιέξοδα, ενώ οι θεσμοί, η Δικαιοσύνη, η Εκκλησία αντιμετωπίζονται σαν πολυεργαλεία για πολιτικές μεθοδεύσεις.

Αναφερόμενος στις συμβάσεις που κλείνει το Δημόσιο, έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για το αεροδρόμιο Αθηνών, λέγοντας ότι «800 εκατ. ευρώ σώθηκαν από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που ή κυβέρνηση ήθελε να χαρίσει στους παραχωρησιούχους του Αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος».

Κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αυτό που ονομάζουμε "ηθικό πλεονέκτημα" δεν είναι κάτι που προκύπτει από αυτάρεσκους αυτοπροσδιορισμούς αλλά από ένα σύνολο στάσεων.Δεν είναι ένα εύκολο σύνθημα αλλά μια δύσκολη στάση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «στη χώρα του ΣΥΡΙΖΑ αγνοούνται οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Το τεκμήριο της αθωότητας, το κράτος Δικαίου και η έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης, τείνουν δυστυχώς να γίνουν άγνωστες λέξεις».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην 57η θέση του δείκτη ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, 4 βαθμίδες πιο κάτω από το 2017. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ανάγει σε κανόνα τις απευθείας αναθέσεις ενώ θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση. «Δεν γίνεται να έχουμε υγιείς δημόσιες συμβάσεις από ένα γραφειοκρατικό κράτος που δεν λειτουργεί με αξιολόγηση και διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά.

Αυστηρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση επίσης γιατί «αναβίωσε τον παλαιοκομματισμό στην χειρότερη μορφή του, όπως συμβαίνει και για τη διαφθορά στο Δημόσιο». Εξήγησε ότι δεν αναφέρεται μόνο σε σκάνδαλα αλλά για τη διαφθορά που εξαπλώνεται και κλιμακώνεται με επιθέσεις εναντίον των θεσμών και με λάσπη εναντίον πολιτικών αντιπάλων.

Έκανε επίσης λόγο για κυβερνητική προπαγάνδα περί τέλους των μνημονίων, η οποία προσκρούει στην πραγματικότητα, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση απευθείας αναθέσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

«Η απόσταση από το σημείο που οφείλει να φτάσει η χώρα είναι ακόμη πολύ μεγάλη» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, μίλησε για τις αλλαγές που θα φέρει στη Δημόσια Διοίκηση η ΝΔ, κάνοντας λόγο για

« - Ενοποίηση και απλοποίηση του Νομικού Πλαισίου

- Απόλυτη ψηφιοποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών-

- Ενίσχυση και εξοπλισμός με τεχνικά μέσα των ανεξάρτητων αρχών και του ελεγκτικού μηχανισμού».

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το πολίτης θα εμπιστευτεί ξανά το κράτος μόνο όταν αντιληφθεί πως παράγει έργο προς όφελος όλων. Θα είμαι αρωγός στο έργο σας. Εύχομαι του χρόνου να σας παρουσιάσω εδώ τα πρώτα δείγματα γραφής της δουλειάς μας» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αν σου άρεσε κάνε