Η ΠΓΔΜ να σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, ζήτησε ο Κατρούγκαλος

Η ΠΓΔΜ να σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, ζήτησε ο Κατρούγκαλος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:12 Δημιουργία 10/12/18, 18:57

Νέα μηνύματα προς την ΠΓΔΜ για να σεβαστεί στο ακέραιο τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα για τη συμφωνία των Πρεσπών έστειλε τη Δευτέρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σχετική δήλωση του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό βήμα ήταν προς την κατεύθυνση αυτή η Συμφωνία των Πρεσπών «και εγώ, από τη μεριά μου, δήλωσα την προσήλωσή μας σε αυτήν, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά σέβεται απολύτως το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας».

Ακόμα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως στη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας και η κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα.

«Σε όλα αυτά τοποθετηθήκαμε με βάση τις πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι να επιδιώκουμε την επίλυση των προβλημάτων μόνο μέσω του διαλόγου, με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και ακολουθώντας, σε ό,τι μας αφορά, μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου.

Στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει παγίως την ευρωπαϊκή προοπτική τους - και για λόγους σταθεροποίησης της περιοχής και για λόγους που αφορούν στις προοπτικές δημοκρατίας και ευημερίας των ίδιων των λαών τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «και στα δύο θέματα επεσήμανα τη σημαντική επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας στη Ρωσία και τις σχετικές συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν. Επιβεβαίωσα την προσήλωσή μας στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη θέλησή μας να είμαστε μία γέφυρα διαλόγου με χώρες, όπως η Ρωσία, αλλά και το Ιράν, που ήταν, επίσης, ένα από τα θέματα συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο».

Αν σου άρεσε κάνε