Κορυφώνεται η «πόλωση» με Σκοπιανό και υπόθεση Πετσίτη

Κορυφώνεται η «πόλωση» με Σκοπιανό και υπόθεση Πετσίτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:33 Δημιουργία 11/12/18, 08:23
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στάση αναμονής ενόψει της οριστικοποίησης της θέσης του «Ποταμιού» για τη συμφωνία των Πρεσπών τηρούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς οι πάντες γνωρίζουν ότι εάν το συγκεκριμένο κόμμα δεν ψηφίσει συντεταγμένα υπέρ της κύρωσης, τότε η πλειοψηφία των 151 εδρών που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας τίθεται σε κίνδυνο.

Εάν η συμφωνία των Πρεσπών δεν κυρωθεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στον χειμώνα, δεδομένου ότι το κείμενο θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Η ΝΔ είναι πολύ προσεκτική στις ανακοινώσεις της και χθες διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σενάρια προεκλογικής συνεργασίας ή ακόμη και σύμπραξης με το «Ποτάμι». Η Μαρία Σπυράκη κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κάνει ...συναλλαγές ούτε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και επανέφερε παλαιότερη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσφατα κάλεσε τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του Σκοπιανού.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη χθες - μαζί με τον κ. Θεοδωράκη - στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη χαρακτήρισε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα όσα γράφονται και λέγονται περί σύμπραξης της ΝΔ με το «Ποτάμι».

Στο «ποτάμι», πάντως, στελέχη του, όπως είναι οι κ.κ. Τσιόδρας και Αμυράς επέμειναν και χθες στην αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αν και οι δύο εμφανίστηκαν εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς την στάση του κ. Θεοδωράκη στο θέμα των Σκοπίων και την συμφωνία των Πρεσπών. Χθες ο πρόεδρος του «Ποταμιού» δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι θετικός, αλλά -διευκρίνισε ότι αναμένει να δει τα τελικά κείμενα.

Την ίδια ώρα, το πολιτικό κλίμα πολώνεται εκ νέου, αυτή τη φορά με αφορμή το ρόλο του Μανώλη Πετσιτη, συμμαθητή του Νίκου Παππά. Ο κ. Πέτσινης, σύμφωνα με καταγγελίες της ΝΔ, εμφάνιζε εισοδήματα ύψους 200.000 ευρώ ως εργαζόμενος του ομίλου Λαυρεντιάδη, ενώ δυο χρόνια πριν εργαζόταν ως απλός σερβιτόρος. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ο ίδιος ευεργετήθηκε από έναν επιχειρηματία, ο οποίος με τη σειρά του ευεργετήθηκε από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, η ΝΔ θα φέρει το θέμα και στη Βουλή με σειρά ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό, τον κ. Σταθάκη, που έχει την ευθύνη των ΕΛΠΕ στα οποία οφείλουν υπέρογκα ποσά τα λιπάσματα Καβάλας, ιδιοκτησίας του κ. Λαυρεντιάδη, και προς τον κ. Παππά.

Αν σου άρεσε κάνε