Επικοινωνιακά «παιχνίδια» στις πλάτες των φορολογουμένων

Επικοινωνιακά «παιχνίδια» στις πλάτες των φορολογουμένων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:00 Δημιουργία 11/12/18, 12:40

Το ένα αφήγημα μετά το άλλο επιστρατεύουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κορυφώνοντας την επικοινωνιακή τους στρατηγική, εν μέσω άτυπης μεν παρατεταμένης δε προεκλογικής περιόδου.

Τη στιγμή που οι κυβερνώντες δέχονται ομαδικά «πυρά» για την πολιτική της υπερφορολόγησης, η οποία «γεννά» υπερπλεονάσματα, που στη συνέχεια «μοιράζονται» ως κοινωνικό μέρισμα, ο υπουργός Οικονομικών διασκεδάζει τις εντυπώσεις... με το «όνειρο» ενός «δίκαιου φορολογικού συστήματος».

Αφότου «θυσίασαν» τη μεσαία τάξη στο βωμό του υπερπλεονάσματος, προκειμένου να κρατήσουν, αλλά και να προσεγγίσουν ψηφοφόρους μέσω του μερίσματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι οι φόροι που επιβλήθηκαν στους Έλληνες, δεν ήταν όλοι δίκαιοι.

Ειδικότερα, μιλώντας από τη Νέα Υόρκη σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του 20ού επενδυτικού φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν παρέμενα υπουργός Οικονομικών για τα επόμενα 3-4 χρόνια, εκτός της συνέχισης της σταθερότητας, θα έθετα ως προσωπικό στόχο ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα ήταν πολύ πιο απλό, πολύ πιο σταθερό και δίκαιο».

Στο ερώτημα αν το νέο φορολογικό σύστημα θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, ο ίδιος είπε πως ο πρωθυπουργός ήδη έχει ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ότι ο φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων θα μειώνεται κατά 1% ετησίως για τα επόμενα 4 χρόνια.

«Εγώ σκεφτόμουν περισσότερο όταν μιλούσα για τον προσωπικό μου στόχο, τον φόρο εισοδήματος παρά τα κέρδη των επιχειρήσεων. Όμως ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπως και σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν τελειώνει ποτέ. Είναι μια μάχη πολλές φορές άνιση, γιατί οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες έχουν πολλά εργαλεία και πολλούς δικηγόρους και λογιστές για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ρυθμιστική πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι για το 2018 θα αντιμετωπιστεί το θέμα του επιδόματος θέρμανσης, καθώς λόγω του υπερπλεονάσματος και του αποθεματικού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.

Για τον νόμο Κατσέλη σημείωσε πως το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές και σύντομα θα είναι έτοιμες οι ανακοινώσεις. «Θέλουμε μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της λαϊκής κατοικίας, χωρίς όμως να προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη γι' χρειάζεται ακόμη λίγη δουλειά» είπε.

Αν σου άρεσε κάνε