Νέο «σόου» Τσίπρα για το Σκοπιανό με επίθεση στον Μητσοτάκη

Νέο «σόου» Τσίπρα για το Σκοπιανό με επίθεση στον Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:38 Δημιουργία 11/12/18, 15:16

Κατακόρυφα ανέβασε τους τόνους ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ για την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα του Σκοπιανού.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «λυπάμαι αλλά άκουσα τον κ. Μητσοτάκη και ήταν σαν να ακούω τον κ. Γεωργιάδη για το Μακεδονικό. Η ΠΓΔΜ οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει, δεν θα προχωρήσει η συμφωνία».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η θέση μας είναι σαφής. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμία εθνότητα. Για το θέμα της ιθαγένειας, αν παίρναμε τις συμβουλές σας σοβαρά, τα διαβατήρια της ΠΓΔΜ θα συνέχιζαν να αναγράφουν "Μακεδονία". Η συμφωνία λέει ότι η γλώσσα της ΠΓΔΜ ουδεμία σχέση έχει με την αρχαία Μακεδονία. Εσείς πώς την αποκαλείτε κ. Μητσοτάκη την γλώσσα τους; Όπως την αποκάλεσε ο κ. Αβέρωφ το 1959;».

Επέμεινε στις αναφορές του στον πρώην πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι «ο αείμνηστος Ευ. Αβέρωφ έλεγε ως ΥΠΕΞ το 1959 για "μακεδονική γλώσσα" που ομιλείται στα Σκόπια και έχει γραμματική και συντακτικό».

Υπερασπίζοντας το κείμενο της συμφωνίας με τον Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «η ουσία είναι ότι αν υπάρχει μια συμφωνία, η οποία μας προστατεύει πλήρως από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

Στη συνέχεια, ύψωσε τους τόνους κατά της ΝΔ, τονίζοντας ότι «έχω βγει από τα ρούχα μου γιατί δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που χρησιμοποιεί ο κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα. Γιατί ψηφίζετε τον νόμο αν θεωρείτε ότι είναι ξεπούλημα της Μακεδονίας;».

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Μητσοτάκη περί «ανταλλαγής των περικοπών στις συντάξεις με το Σκοπιανό», ο κ. Τσίπρας τόνισε «σας καλώ να αποσύρετε την ψήφο σας αν θεωρείτε ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι προϊόν συναλλαγής σε βάρος του Μακεδονικού».

«Ντροπή σας, δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες!» σημείωσε.

Ακόμα, επαναφέροντας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για «ακροδεξιά αντισυγκέντρωση» στη Θεσσαλονίκη εν όψει της ομιλίας του την ερχόμενη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός δήλωσε «στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αφίσες ακροδεξιών που καλούν σε αντισυγκεντρώσεις για πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Επικροτείτε τις αντισυγκεντρώσεις; Είχαμε να τις δούμε από την εποχή του Κοτζαμάνη».

Αν σου άρεσε κάνε