Εκκωφαντική σιωπή Τσίπρα για την ταμπακιέρα

Εκκωφαντική σιωπή Τσίπρα για την ταμπακιέρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:00 Δημιουργία 12/12/18, 07:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Καμία απάντηση δεν έχει ακόμη δοθεί από τον πρωθυπουργό για την προκλητική ρητορική, στην οποία επιδίδεται ο Ζόραν Ζάεφ.

Αν και η «άγρια» αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντιπάλων γενικεύτηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, με το εθνικό ζήτημα του Σκοπιανού να τοποθετείται στο επίκεντρο, εντούτοις... αδιάφορα συνέχισε να σφυρίζει ο Αλέξης Τσίπρας για τα περί «μακεδονικής γλώσσας», που διατυμπανίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Η εκκωφαντική σιωπή του, ωστόσο, τον εκθέτει περισσότερο από όσο ο κ. Ζάεφ.

Το επικοινωνιακό «σόου» από το βήμα της Βουλής κορυφώθηκε, στον απόηχο της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε το Σκοπιανό με την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, σενάριο που έχει κυκλοφορήσει από την πρώτη στιγμή των υπογραφών στις Πρέσπες. Περνώντας στην αντεπίθεση, ο πρωθυπουργός ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους, ρωτώντας τον πρόεδρο της ΝΔ «εσείς πώς την αποκαλείτε κ. Μητσοτάκη την γλώσσα τους; Όπως την αποκάλεσε ο κ. Αβέρωφ το 1959;».

Η συνέχεια ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη έως και δεδομένη, με τον κ. Τσίπρα να παραλληλίζει το λόγο του κ. Μητσοτάκη με εκείνον του κ. Γεωργιάδη, με την επίθεση στο τέλος να περνά σε προσωπικό επίπεδο και τις κατηγορίες να εναλλάσσουν πεδίο.

Η μοναδική αναφορά του πρωθυπουργού στο προκλητικό κρεσέντο του Σκοπιανού ομολόγου του ήταν έμμεση: «η ΠΓΔΜ οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει, δεν θα προχωρήσει η συμφωνία». Τουτέστιν, όπως ο κ. Ζάεφ παίζει μπάλα σε ελληνικό γήπεδο, με το «βλέμμα» στον δικό του αντίπαλο, έτσι και ο κ. Τσίπρας κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι, «απειλώντας» τα Σκόπια.

Συμπέρασμα; Από την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή, κανείς μας δεν βγήκε σοφότερος, ούτε σε σχέση με τα «καυτά» οικονομικά ζητήματα, αφού ο ίδιος «πανηγύρισε» για τη δήθεν αριστερή πολιτική της κυβέρνησής του, που θέτει σε προτεραιότητα τους κοινωνικά αδύναμους, τη στιγμή που το μέρισμα είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, που στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έχει πληρώσει το μάρμαρο ακριβότερα από ποτέ, όπως προκύπτει από τα επίσημα αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα.

Το όλο πολιτικό κλίμα και χθες ήταν ξεκάθαρα προεκλογικό, ενώ επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που λένε πως η «μάχη» για τον χρόνο της κάλπης θα δοθεί με βάση τις αποφάσεις και τις κινήσεις της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα «βλέμματα» έχουν επικεντρωθεί στις «ζυμώσεις», που γίνονται στο Ποτάμι, με τη ΝΔ ωστόσο να είναι ιδιαίτερα προσεχτική απέναντι σε όσα ακούγονται για το «φλερτ» με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος γυρεύει πολιτικό στήριγμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου «πρεσάρει» τον επικεφαλής του Ποταμιού να πάρει τελική θέση, με τον δεύτερο να τρολάρει στα social media. «Το Ποτάμι είχε τοποθετηθεί με σαφήνεια, καθαρότητα και ειλικρίνεια υπέρ της συμφωνίας. Ο κ. Θεοδωράκης είχε δηλώσει τότε ότι δεν πρόκειται να γίνει "κατσαρίδα" της πολιτικής», σχολίασε χθες ο κ. Τζανκόπουλος, υπενθυμίζοντας την παλιά ρητορική Θεοδωράκη ότι «δεν πρόκειται να θυσιάσει αρχές, αξίες, αλλά και το συμφέρον της χώρας στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Την ίδια ώρα, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο το τοπίο στους ΑΝΕΛ, τουλάχιστον όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. Ο Πάνος Καμμένος εξίσου μάχεται για την πολιτική επιβίωσή του, γι' αυτό και άλλωστε δηλώνει πως δεν θα αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, αλλά δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι βουλευτές του, πάντως, δεν συμφωνούν στην πλειοψηφία τους για τη στάση του προέδρου τους, με τον κ. Παπαχριστόπουλο να τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας και τον κ. Κατσίκη υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε