Πρόβα ακραίας προεκλογικής σύγκρουσης

Πρόβα ακραίας προεκλογικής σύγκρουσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:59 Δημιουργία 12/12/18, 10:03
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ατζέντα την οποία θα θέσει στην πορεία προς τις κάλπες, οι οποίες κανείς δεν γνωρίζει πλέον πόσο άμεσα θα στηθούν, παρουσιάζει εμμέσως πλην σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, την σκληρή αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που παραπέμπει ευθέως σε εθνικές εκλογές, αλλά και μέσα από τις ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή, η ιεράρχηση των θεμάτων στα οποία επενδύει πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απολύτως σαφής.

Ειδικά μάλιστα μετά την εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση των ηγετών των δύο κομμάτων εξουσίας χθες στην Βουλή ( στη συζήτηση για την ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων) ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να προκρίνει:

  1. Τα εθνικά θέματα. Ειδικότερα το Σκοπιανό που θα απασχολήσει την δημόσια συζήτηση, ανεξαρτήτως το εάν τελικά ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να βρει τις 151 θετικές ψήφους που απαιτούνται για να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύεται ήδη ότι δεν θα στηρίξει την συμφωνία και πως εάν δεν κυρωθεί από την παρούσα Βουλή, ο ίδιος μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει την συζήτηση με τους γείτονες από μηδενική βάση
  2. Οικονομία. Επιλογή της ΝΔ είναι να θυμίσει τα όσα έγιναν πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, τις εξαγγελίες Τσίπρα, το νέο μνημόνιο αλλά και την φοροεπιδρομή των τελευταίων ετών.
  3. Σκάνδαλα. Με αιχμή τα όσα πρόσφατα καταγγέλλονται για την ΔΕΠΑ και εταιρεία του επιχειρηματία κ. Λαυρεντιάδη η ΝΔ θα επιχειρήσει να ακυρώσει την ρητορική του κ. Τσίπρα περί «ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς». Σε αυτό το πλαίσιο θα εντάξει παλαιότερες καταγγελίες, όπως είναι η απόπειρα πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, τα κονδύλια για το προσφυγικό κ.α.
  4. Δημόσια διοίκηση. Το θέμα αφορά τις καταγγελίες της ΝΔ για την απόπειρα δημιουργίας ενός κομματικού κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την προώθηση δεκάδων χιλιάδων προσλήψεων την τελευταία 4ετια

Σε επίπεδο στρατηγικής, η πόλωση που προκαλεί η κυβέρνηση, εξυπηρετεί τους στόχους και της ΝΔ, καθώς διατηρεί ψηλά τα ποσοστά συσπείρωσης του κόμματος, ενώ παράλληλα βοηθά την πολιτική της στο θέμα της «χαμένης ψήφου», καθώς συμπιέζει σημαντικά τα μικρότερα κόμματα προς δικός της όφελος.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κηρύξει και επίσημα την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Παρασκευή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη, όπως είναι οι κ.κ. Σαμαράς και Μεϊμαράκης που θα πάρουν τον λόγο, θα υποστηρίξουν τη θέση για εκλογές το ταχύτερο και θα θέσουν ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη την πολιτική αλλαγή.

Αν σου άρεσε κάνε