Cirigroup: Οι αγορές «ψηφίζουν» Μητσοτάκη

Cirigroup: Οι αγορές «ψηφίζουν» Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:27 Δημιουργία 12/12/18, 13:21

Ως θετικό σήμα «βλέπει» τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, η Citigroup, επικαλούμενη την αλλαγή εξουσίας, η οποία, όπως σημειώνει, θα περάσει στα χέρια της ΝΔ, μίας παράταξης φιλικής προς τις επενδύσεις και τις αγορές.

Ειδικότερα, σε σημερινή της έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τονίζει το προβάδισμα του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

«Μια συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι πιο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις από ό,τι ο σημερινός συνασπισμός, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένης της σημερινής δομής του κοινοβουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η Citi κρούει «καμπανάκι» για δομικές αδυναμίες, ενώ τονίζει ότι οι προοπτικές της χώρας μας εξαρτώνται από τις διαθέσεις των επενδυτών όσον αφορά το επόμενο έτος.

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι πραγματικές επενδύσεις έχουν σημειώσει «βουτιά», οι τραπεζικές πιστώσεις συνεχίζουν να συρρικνώνονται, η ιδιωτική κατανάλωση δεν αναμένεται να επιταχυνθεί και η αποταμίευση είναι αρνητική.

«Οι εθνικές εκλογές αναμένονται το αργότερο στις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά υπάρχουν εικασίες ότι η κυβέρνηση μπορεί να τις επισπεύσει την άνοιξη», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τη Citi, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι εσωτερικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να είναι ανεπαρκείς στο να στηρίξουν τις επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν περίπου 65% από το 2007.

Αν σου άρεσε κάνε