Βουλή: Υψηλοί τόνοι στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό

Βουλή: Υψηλοί τόνοι στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:23 Δημιουργία 12/12/18, 21:21

Ξεκίνησε απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, του πρώτου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η συζήτηση θα προχωρήσει με πέντε συνεδριάσεις και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου. Στην αποψινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των γενικών εισηγητών και των ειδικών εισηγητών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εναλλάσσονται στο βήμα μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές, κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους. Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου θα λάβουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι επεκτατικός, δίνει και δεν παίρνει» τόνισε κατά τη συζήτηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, ενώ ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν «αντιαναπτυξιακό και κατ' ουσίαν μνημονιακό προϋπολογισμό».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η χώρα άλλαξε σελίδα με την έξοδο από το μνημόνιο και εξαιτίας της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών, «αλλάζουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής: σήμερα μπορούμε να δώσουμε και δεν θα πάρουμε».

Όπως σημείωσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο προϋπολογισμός δεν έχει ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν έχει περικοπές δαπανών, δεν έχει αύξηση φόρων. Αντίθετα, έχει μείωση εισφορών και φόρων και αύξηση κοινωνικών δαπανών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα μέτρα:

- της σταδιακής μείωσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% (1% κατ' έτος),

- της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για την ανακούφιση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων,

- της μη καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, για φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας,

- της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών,

- της επιδότησης του 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών,

- της επιδότησης ενοικίου για 340.000 οικογένειες,

- της μείωσης φορολογίας διανεμόμενων κερδών,

- της πρόσληψης 7.500 ατόμων στα κοινωνικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής,

- του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και

- της κατάργησης του μέτρου περικοπής της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων.

«Αυτά είναι μέτρα που ψηφίζονται μόνο από κυβερνήσεις που έχουν βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια» είπε ο Δημήτρης Βέττας, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση ψηφίζει μέτρα θετικά για την υγιή επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις δραματικές διαπραγματεύσεις της παρούσας κυβέρνησης και τον δρόμο που διανύθηκε ως την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε ρεσιτάλ καταστροφολογίας και παραπληροφόρησης, η οποία διαψεύστηκε πανηγυρικά την 21η Αυγούστου «με την κοινωνία όρθια».

«Σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα, δεν το διασπαθίσαμε, δεν το μοιράσαμε σε φίλους κολλητούς και ημετέρους. Προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε να στηρίξουμε τον κόσμο που για δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, ήταν έξω από το κέρδος, τη διανομή και το παιχνίδι» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δέχθηκε επιθέσεις από τις πολιτικές δυνάμεις που έκαναν πλιάτσικο σ' αυτόν τον τόπο, αλλά η κυβέρνηση άντεξε και θα αντέξει, διότι η χώρα έχει ανάγκες για μεγάλες προοδευτικές αλλαγές».

Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση τερματίζει τη θητεία της

Με έναν «αντιαναπτυξιακό» και «κατ' ουσίαν μνημονιακό» προϋπολογισμό, η κυβέρνηση «της αυταπάτης, των ιδεοληψιών, του τυχοδιωκτισμού και της σκληρής και αχρείαστης λιτότητας» τερματίζει τη θητεία της, απάντησε ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε, ο προϋπολογισμός του 2019 καταρτίστηκε σε συνθήκες ασφυξίας και μιζέριας στο πεδίο της οικονομίας, απογοήτευσης και παραίτησης στο πεδίο της κοινωνίας, και διχαστικής όξυνσης στο πεδίο της πολιτικής, ενώ θα εκτελεστεί σε ένα ομιχλώδες και με υψηλούς κινδύνους, εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον.

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. τόνισε ότι μέσα σ' αυτό το δυσμενές περιβάλλον, παρ' ότι η κυβέρνηση «ντύνεται Αϊ Βασίλης» με τις πρακτικές της, δεν πείθει ούτε μικρά παιδιά: Αφού προχωρά σε 17 περικοπές συντάξεων και σε 29 αυξήσεις φόρων, επιβάλλει μόνιμα μέτρα λιτότητας 9,5 δισ. ευρώ, φτωχοποιεί την κοινωνία και διαλύει τη μεσαία τάξη, έρχεται σήμερα, αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση, να προωθήσει μειώσεις κάποιων φόρων, που η ίδια επέβαλε και η ΝΔ καταψήφισε» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «έτσι, η κυβέρνηση δεν μπορεί να 'βαπτίζει' επιτυχία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού προηγουμένως, μόνη της τις αύξησε.

Ούτε τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, αφού προηγουμένως μόνη της, την αύξησε, και σήμερα νομοθετεί αυτή, να διαμορφωθεί το 2021 εκεί που την παρέλαβε το 2015. Και προφανώς, ούτε τη μη περαιτέρω αχρείαστη περικοπή των συντάξεων, αφού προηγουμένως, μόνη της την ψήφισε, αν και δεν προβλεπόταν ούτε καν στο 3ο Πρόγραμμα» υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο εισηγητής της Ν.Δ., αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει 10 από τα «πορτοφόλια» όλων των πολιτών, έστω και έτσι επιστρέφει ένα στις «τσέπες» κάποιων - και αυτό το ένα θα έχει περιορισμένη επίδραση στην ανάπτυξη, εξαιτίας του μικρού ύψους και της σύνθεσής του, όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Συνεπώς, η κυβέρνηση, αντί να πανηγυρίζει, ας κοιταχθεί στον καθρέφτη» είπε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Απαιτείται στιβαρή πολιτική ηγεσία, βούληση, αποφασιστικότητα και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, όπως το σχέδιο της Ν.Δ.» συμπέρανε ο κ. Σταϊκούρας. Όπως εξήγησε, το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει επενδυτική πανστρατιά, αποφέρει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα σε όλους τους πολίτες, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, στοχεύει σε ένα καλύτερο κράτος, αναστρέφει την αυξημένη «διαρροή» επιστημόνων και επιχειρήσεων, βοηθά τη χώρα να ανταποκριθεί στον «δομικό μετασχηματισμό της εργασίας» και διασφαλίζει τη συστηματική χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, με χαμηλό κόστος δανεισμού.

Αν σου άρεσε κάνε