Μητσοτάκης: Τα μηνύματα στους συνέδρους, το διακύβευμα των εκλογών και η θεωρία της «χαμένης ψήφου»

Μητσοτάκης: Τα μηνύματα στους συνέδρους, το διακύβευμα των εκλογών και η θεωρία της «χαμένης ψήφου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:30 Δημιουργία 13/12/18, 08:19
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Έντονο προεκλογικό χρώμα θα είχε το συνέδριο της ΝΔ , που ανοίγει τις «πύλες» του αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ανάδειξη των νέων μελών της πολιτικής επιτροπής και του νέου γραμματέα.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των κ.κ. Σαμαρά και Μεϊμαράκη, οι οποίοι θα απευθυνθούν στους συνέδρους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του θα ζητήσει συστράτευση, ενότητα στην κορυφή και στην βάση, καθώς και στήριξη του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του από όλα τα στελέχη.

Θα ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες και θα θέσεις ως απαραίτητη προϋπόθεση για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη την πολιτική αλλαγή. Στο στόχαστρο του προέδρου της ΝΔ αναμένεται να βρεθεί επίσης ο Πάνος Καμμένος με αφορμή το Σκοπιανό και τη στάση του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στα ...δεξιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς στην θεωρία της «χαμένης ψήφου», τονίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές διακυβεύεται το μέλλον της χώρας όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και για την ίδια την συνοχή της κοινωνίας.

Στο πλευρό του θα έχει αναμφισβήτητα τους δυο πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της παράταξης Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του το απόγευμα του Σαββάτου θα αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα των Σκοπίων, ενώ θα προχωρήσει στη σύγκριση των μεγεθών της οικονομίας, που ο ίδιος παρέδωσε το 2014 και αυτών που σήμερα υπάρχουν. Θα τονίσει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα επαναλάβει πως ο ίδιος θα φτάσει μέχρι τέλους στην υπόθεση της συκοφάντησής του από την κυβέρνηση με αιχμή την Novartis.

Ο κ. Καραμανλής, με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης το προηγούμενο Σάββατο στην Αρκαδία, δεν αναμένεται να κάνει κάποια δημόσια δήλωση, ωστόσο θα είναι στις πρώτες θέσεις στο συνέδριο. Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να μιλήσει για την ιστορία της παράταξης της ΝΔ, ενώ θα κάνει και σαφείς ιδεολογικές αναφορές στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, που αποτελεί την βάση των θέσεων του κόμματος.

Εν τω μεταξύ χθες, ο κ. Μητσοτάκης ανέδυε το θέμα που έχει προκύψει στην βόρειο Ήπειρο με την κατάσχεση ουσιαστικά της ακίνητης περιουσίας μελών της ελληνικής μειονότητας. Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε επιστολή στον κοινοτικό επίτροπο Γιοχάνες Χαν, καταγγέλλοντας ως προκλητικότητα την απόφαση του πρωθυπουργού Ράμα, να κατάσχει εκτάσεις στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, αποδίδοντας τες στο υπουργείο Τουρισμού της χώρας του.

Αν σου άρεσε κάνε