Σκουρλέτης: Να αποδοκιμάσει η ΝΔ την αντισυγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Σκουρλέτης: Να αποδοκιμάσει η ΝΔ την αντισυγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:15 Δημιουργία 13/12/18, 18:10

Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και εις βάρος της ΝΔ έκανε την Πέμπτη ο Πάνος Σκουρλέτης, ζητώντας από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταδικάσει την αντισυγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για αύριο στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα που θα μιλά ο Αλέξης Τσίπρας σε κομματική εκδήλωση.

Μιλώντας στο ρ/σ «24/7», ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «συγκεντρώσεις τέτοιου χαρακτήρα, γίνονται για πρώτη φορά μετά το '74 στη Θεσσαλονίκη. Έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ; Καλούνε μέσα στον χώρο του Παλέ Ντε Σπορ όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, να πάνε να τον υποδεχτούν. Πρόκειται, όχι απλώς για αντισυγκέντρωση, πάει να ξεπεράσει και την πρακτική των γκοτζαμάνηδων. Και η Νέα Δημοκρατία σιωπά, τρεις μέρες τώρα. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και σας ρωτώ λοιπόν, υπήρχε περίπτωση ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, να άφηναν ασχολίαστες τέτοιες πρακτικές; Είναι θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας την οποία φαίνεται να την απεμπολεί μέρα με τη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τονίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηρίζει επίσης «αήθη επίθεση» την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών-, προσθέτοντας ότι «δημιουργεί την εντύπωση ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες».

«Η θέση του κ. Μητσοτάκη για τα θέματα της συμφωνίας των Πρεσπών και η υιοθέτηση ενός διχαστικού λόγου και μιας ακροδεξιάς ρητορείας σε πάρα πολλά ζητήματα, δείχνει μια εγκατάλειψη του παλιού ευρωπαϊκού προφίλ της Νέας Δημοκρατίας και υιοθέτηση, πλέον, ενός ακραία συντηρητικού λόγου. Δεν ξέρω εάν αυτό θα περάσει έτσι ή θα υπάρχουν εσωτερικοί κλυδωνισμοί», λέει ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, διατυπώνει τη βεβαιότητα ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μεγαλύτερη των 151 εδρών για την κύρωση της συμφωνίας, προσθέτει όμως ότι θα συνιστούσε ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα, εάν η συμφωνία κυρωθεί με λιγότερες ψήφους «επειδή πρόκειται και για ένα εθνικό ζήτημα. Νομίζω ότι δεν έχουμε κάποιο ζήτημα συνταγματικό, τυπικού κωλύματος, ουσιαστικά όμως, ναι είναι ένα ζήτημα» σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης.

Συνεχίζοντας αποκλείει την πιθανότητα να αλλάξουν θέση η ΑΝΕΛ σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί «υπογείων συμφωνιών» που οδήγησαν στη συμφωνία των Πρεσπών.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι προσωπικότητες που συμμετείχαν παλαιότερα στην Κεντροαριστερά έχουν κληθεί στο συνέδριο της ΝΔ, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «οι περισσότερες των περιπτώσεων που, θα παραστούν στο συνέδριο, προγραμματικά ανήκουν στο φάσμα του Νεοφιλελευθερισμού με διάφορες αποχρώσεις» και συνεχίζει λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτή η συμπόρευση σε μία βάση νεοφιλελεύθερης συναίνεσης ήταν το χαρακτηριστικό των τελευταίων δεκαετιών και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» ενώ εκτιμά πως «δεν συνιστά κατά τη γνώμη μου μια ουσιαστική διεύρυνση, αλλά μια περαιτέρω εμπέδωση μιας σχέσης ανθρώπων που προέρχονται απ' τον κεντροαριστερό χώρο, όσον αφορά την υιοθέτηση των νεοφιλελεύθερων προγραμματικών αρχών».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών της ΝΔ με κόμματα όπως το Κίνημα Αλλαγής και στο Ποτάμι, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «η ιδιότυπη προγραμματική συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ, παλαιότερα, με τη Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί καινούργιο στοιχείο και υπάρχει μια συμπληρωματικότητα από τα τέλη ή από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Και από ένα σημείο και έπειτα, τα χρόνια του μνημονίου, υπάρχει μια ανοικτή συγκατοίκηση σε επίπεδο κυβερνητικό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο της Αθήνας, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι η ανακοίνωση του υποψηφίου «είναι θέμα ημερών».

«Έχουμε κλείσει όλο τον ουσιαστικό κύκλο των βολιδοσκοπήσεων και εναπόκειται πια στη δημοτική μας κίνηση, την «Ανοιχτή Πόλη», μια κίνηση με πολλές δεκαετίες, με συνεχή και συνεπή παρουσία στον δήμο της Αθήνας, να διαλέξει ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν πέσει στο τραπέζι».

Καλεί τέλος να καταψηφιστεί ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής για τον δήμο της Αθήνας Ηλίας Κασιδιάρης και σχολιάζει ότι ο τίτλος του συνδυασμού «Να καθαρίσει η Αθήνα», «φέρνει στο μυαλό μας τα κρεματόρια, τις καθάρσεις που επιχείρησαν οι ιδεολογικοί του πρόγονοι, οι Ναζί, απέναντι στους Εβραίους, απέναντι στον οποιοδήποτε διαφορετικό. Αυτή είναι η έννοια και η πρακτική της κάθαρσης του κ. Κασιδιάρη και θεωρώ ότι πρέπει να τύχει της πλήρους απομόνωσης η υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές», καταλήγει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σου άρεσε κάνε