Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά... την «καμπάνια»  ο Τσίπρας

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά... την «καμπάνια» ο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:02 Δημιουργία 14/12/18, 10:56
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Οι πολιτικές εξελίξεις στη «σκιά» της Συμφωνίας των Πρεσπών... ανακατεύουν την κοινοβουλευτική τράπουλα. Ειδικά εν μέσω άτυπης μεν παρατεταμένης δε προεκλογικής περιόδου. «Φλερτ», «διαζύγια», ηχηρές αποχωρήσεις, «απειλές»... συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό, πάνω στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να ισορροπήσει.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να περιορίσει το πολιτικό κόστος από τη συμφωνία εκχώρησης του ονόματος της «Μακεδονίας», τόσο σε πολιτικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Ως προς το πρώτο, ακολουθεί τη γνωστή τακτική του αντιπερισπασμού. Δεν απαντά ούτε στον προκλητικό Ζόραν Ζάεφ ούτε στον απειλητικό Πάνο Καμμένο. Επιτίθεται, ωστόσο, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του «ακροδεξιές διαθέσεις», την ώρα που τα δημοσκοπικά ποσοστά του στη Βόρεια Ελλάδα έχουν «καταποντιστεί».

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ σήμερα ξεκινά τις εργασίες του και το Συνέδριο της ΝΔ, το οποίο θα έχει έντονο προεκλογικό «άρωμα», ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει την Παρασκευή ομιλία στη Θεσσαλονίκη, για την οποία έχει γίνει μία μίνι «εκστρατεία» με αφισοκολλήσεις, που έχουν ανεβάσει εκ νέου το πολιτικό «θερμόμετρο. Μόνο τυχαίο δεν είναι το σύνθημα: «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και αλληλεγγύης».

Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού έχει «φόντο», μεταξύ άλλων, τόσο τις απειλές του συγκυβερνήτη του όσο και την «τρικυμία», που επικρατεί στους ΑΝΕΛ. Λίγες ώρες μετά τις κυβιστήσεις του κ. Καμμένου σχετικά με τις επίμαχες δηλώσεις του περί παραίτησής του από το ΥΠΕΘΑ και αποχώρησής του από την κυβέρνηση, αν ψηφιστεί η Συμφωνία - αρχικά είχε πει από την ΠΓΔΜ, εν συνεχεία διόρθωσε... τον εαυτό του, υποστηρίζοντας πως θα φύγει, αν η Συμφωνία πάρει το πράσινο φως της ελληνικής Βουλής -ανακοινώθηκε πως ο Τέρενς Κουίκ «χαιρετά» το κόμμα και μάλιστα... on air.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θόδωρος Τοσουνίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel, δήλωσε: «Eίναι ομόφωνη απόφαση του κόμματος. Ο κ. Κουίκ έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος. Τέλος».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, ο κ. Κουίκ έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του.

«Έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος, παραβιάζοντας αρχές των Ανεξάρτητων Ελλήνων» σημείωσε ο κ. Τοσουνίδης, συμπληρώνοντας πως τα υπόλοιπα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, έχουν αποφασίσει ομόφωνα να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, σε περίπτωση που φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

«Βόμβα» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παραπάνω αποχώρηση, καθώς ήταν γνωστή η διαφοροποίηση του κ. Κουίκ από την κομματική «γραμμή» για το Σκοπιανό. Πλέον, οι ΑΝΕΛ αποσυντίθεται, καθώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ της παράταξης εντός των προηγούμενων ημερών ο κ. Παπαχριστόπουλος δήλωσε θετικός ως προς τη Συμφωνία, ενώ ο κ. Κατσίκης εισηγήθηκε πτώση της κυβέρνησης.

Όλα είναι «ανοιχτά» πια, όπως και η ημερομηνία των εθνικών εκλογών, με όλα τα κόμματα να στήνουν τη στρατηγική τους στο δρόμο προς τις κάλπες.

Αν σου άρεσε κάνε