Η συμφωνία των Πρεσπών σώζει τη Μακεδονία, υποστήριξε ο Τσίπρας

Η συμφωνία των Πρεσπών σώζει τη Μακεδονία, υποστήριξε ο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:49 Δημιουργία 14/12/18, 21:03

Με «ψηλά» το ζήτημα της «δημοκρατίας», όπως είπε ο ίδιος, επέλεξε να ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, που καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα στην περιοχή, που τελικώς αποδείχθηκε φάρσα.

Από τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός και από τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο 12ο συνέδριο ΝΔ, γίνεται ξεκάθαρο πως η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογικό κλίμα, όποτε και εάν γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές μέσα στο 2019.

Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη και στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στην πόλη, λέγοντας ότι «σε τούτο τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο φασισμός, η πατριδοκαπηλεία και δεν θα περάσουν και σήμερα. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Δεν θα την αφήσουμε να γίνει. Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Δε θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με τις χλαμύδες της Χρυσής Αυγής και να παριστάνουν τους πατριώτες» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να «μαζέψει» γρήγορα κάποιες αποδοκιμασίες που ακούστηκαν από το ακροατήριο, υποστηρίζοντας «εδώ μπορούν να ρθούν πολίτες με διαφορετική άποψη. Που αλλού θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Εδώ μπορούν να έρθουν πολίτες με διαφορετικές απόψεις, όχι στις συγκεντρώσεις της ακροδεξιάς. Γιατί γνωρίζουν ότι εδώ μπορούν, γνωρίζουν ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας, επαναφέροντας το αφήγημα περί τέλους των μνημονίων. «Σήμερα αν αισθανόμαστε δικαιομένοι δεν είναι μόνο γιατί καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια, αλλά γιατί το καταφέραμε αυτό προστατεύοντας τους πιο αδύναμους και ξαναφέρνοντας την δικαιοσύνη. Πολλοί είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Πολλοί πίστεψαν ότι θα είμαστε μια σύντομη παρένθεση. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος».

Ακόμα, δήλωσε πως «δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές, ούτε στα μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους. Το τέλος των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Εμείς, εσείς, ο λαός με τις θυσίες του, φέραμε τον Αύγουστο του 2018» ανέφερε.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της ΝΔ περί «100 ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «μας λένε λοιπόν οι αντίπαλοί μας, τώρα που δε τους παίρνει πια να μιλάνε για τέταρτο μνημόνιο, ότι δε κυβερνάμε μόνο τις τελευταίες 100 μέρες,αλλά κυβερνήσαμε και πριν. Ναι κυβερνάμε από το 2015 και γι' αυτό ακριβώς βγήκαμε από τα μνημόνια.

Θέλοντας να «διαφημίσει» τις παροχές του τελευταίου χρονικού διαστήματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τον περασμένο Σεπτέμβρη, από εδώ, στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, δεσμεύτηκα και σήμερα πάλι από εδώ είμαι σε θέση να σας πω ότι οι δεσμεύσεις αυτές τηρούνται στο ακέραιο ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη. Όμως προστέθηκαν κι άλλα. Όπως η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο.

Προστέθηκαν κι άλλα: Η κατάργηση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις για το 2019, που αφορά 1,4 εκατ. συμπολίτες-Η αύξηση στις συντάξεις για 620.000 συμπολίτες μας, με βάση το νέο ασφαλιστικό».

Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε στη ΔΕΘ τηρήθηκαν στο ακέραιο. Έχουν ήδη νομοθετηθεί: μείωση ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το "Βοήθεια στο Σπίτι", μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων κατά 1% κάτ' έτος για την επόμενη 4ετία».

Θέλοντας να... τονώσει το κομματικό ακροατήριο, ανέφερε πως «καμιά μάχη δεν πήγε χαμένη. Καμιά θυσία δεν πήγε χαμένη. Δεν πήγε χαμένη η έκφραση της αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού που συντάραξε τον κόσμο εκείνο το δύσκολο καλοκαίρι του 2015.

Εμείς δεν αλλάξαμε ποτέ. Δεν κάναμε ποτέ τα μνημόνια δικά μας. Αγωνιστήκαμε για να καταργήσουμε τα μνημόνια για τον τόπο και τον λαό μας. Οι παρεμβάσεις αυτές τις πρώτες μέρες της δικής μας διακυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα της λιτότητας και των μνημονίων» συμπλήρωσε.

«Η συμφωνία των Πρεσπών σώσει τη Μακεδονία»

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο Σκοπιανό και στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Επισφράγισμα όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας μας στην εξωτερική πολιτική, είναι η επίλυση ενός μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων: το Μακεδονικό», δήλωσε, λέγοντας προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης: « Πολίτες της Θεσσαλονίκης, Μακεδόνισσες και Μακεδόνες Η ώρα της εθνικής λογικής, και της εθνικής ευαισθησίας είναι εδώ και τώρα. Η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας».

Επιμένοντας στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό.

Μας λένε κάποιοι, καλοπροαίρετα, γιατί επιλέξαμε να ανοίξουμε αυτό το ζήτημα. Η απάντηση για μας, είναι απλή: Δεν ανοίξαμε εμείς το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα αυτό ήταν ανοιχτό για δεκαετίες. Πατριωτισμός είναι η έγνοια για την πρόοδο και τη συλλογική ευημερία της δικής σου πατρίδας. Δεν είναι η καταστροφή μιας άλλης πατρίδας» τόνισε.

«Εγώ, εμείς όλοι, η Αριστερά, σε όλες τις στιγμές της Ιστορίας, και με όλες της τις εκφράσεις, έχουμε αποδείξει την αγάπη μας για την πατρίδα. Με αγώνες και με θυσίες. Όχι με τραμπουκισμούς και με τρίκυκλα» συμπλήρωσε.

Κάνοντας νέα αναφορά για το ζήτημα του πατριωτισμού, υποστήριξε ότι «πατριωτισμός είναι να είσαι περήφανος για την Ιστορία του τόπου σου και να αντλείς αυτοπεποίθηση από την πλούσια κληρονομιά. Να έχεις αυτοπεποίθηση για τη χώρα σου και όχι να είσαι φοβικός.

Δεν πουλάει, λοιπόν, η Αριστερά τη Μακεδονία: Σώζει η αριστερά τη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν σε κανέναν έμπορο της πατρίδας, να κουνάει το δάχτυλο στη παράταξη της αριστεράς. Αρκετά με τους κερδοσκόπους του μίσους» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας και θέλοντας να περάσει μήνυμα κατά των διαδηλώσεων που από ομάδες ατόμων που αντιτίθεται με τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε πως «πατριωτισμός είναι να μη σωπαίνεις, απέναντι στο τέρας του φασισμού. Να σηκώνεις ανάστημα απέναντι σε αυτούς που ντροπιάζουν τη σημαία, κρατώντας τη με χέρια βουτηγμένα στο αίμα αθώων και αδυνάμων. Πατριωτισμός είναι να είσαι Θεσσαλονικιός και να απαντάς στους φασίστες που σκορπίζουν το μίσος και το διχασμό στην πόλη. Πατριωτισμός είναι να μην ξεχνάς τη σύγχρονη ιστορία του τόπου σου, την Κύπρο και αυτούς που την πρόδωσαν-εθνικόφρονες δήλωναν και αυτοί τότε, αυτοί που έβαλαν την Ελλάδα στο γύψο».

Η επίθεση στη ΝΔ

Στο επόμενο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας για μια ακόμα φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «ακροδεξιά στροφή».

«Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη;Τον παρακολουθεί καθημερινά Ελλάδα-Ευρώπη να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ένα κόμμα κακέπτυπο του ΛΑΟΣ» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι προφανές, ότι η ΝΔ έχοντας χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της, δεν βρίσκεται απλά σε στρατηγικό αδιέξοδο. Βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση.Ούτε κόφτης, ούτε 4ο μνημόνιο» ανέφερε, για να προσθέσει ειρωνικά «για δείτε κάτι εθνικόφρονες… Που στο εξωτερικό δηλώνουν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αλλά στο εσωτερικό διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό».

Προσπαθώντας να προβάλει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, δήλωσε πως «ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα στο σχέδιο αυτών που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και την αέναη ύφεση και το σχέδιο αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια. Εμείς, με ένα πολιτικό πρόγραμμα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και η ΝΔ με μοναδική αρχή την παλινόρθωση της εξουσίας των διαπλεκόμενων ελίτ.Εμείς με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και οι άλλοι με το ασφαλιστικό Πινοσέτ» συμπλήρωσε.

Για το θέμα των εθνικών εκλογών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως αυτές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, θέλοντας να διασκεδάσει ενδεχόμενα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και για την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου στο δήμο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κυριεύσει την πατρίδα μας ο διχασμός. Δεν θα αφήσουμε την Θεσσαλονίκη να πέσει ξανά στα χέρια των λογής Παπαγεωργόπουλων και Ψωμιάδηδων

Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε δυνάμεις στη νέα εποχή της πατρίδας μας. Θεσσαλονίκη θα φύγει μπροστά με τη νέα γενιά στο τιμόνι της πόλης. Η Κατερίνα Νοτοπούλου μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο.».

Αν σου άρεσε κάνε