«Πλώρη» για τη θέση Κοινοτικού Επιτρόπου βάζει ο Σαμαράς;

«Πλώρη» για τη θέση Κοινοτικού Επιτρόπου βάζει ο Σαμαράς;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:37 Δημιουργία 17/12/18, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες φαίνεται ότι ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς ο επόμενος σταθμός στην πολιτική του πορεία θα είναι η θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου του κόμματος, στο ο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός ήταν από τα πρόσωπα που συζητήθηκαν πολύ εξαιτίας της επιθετικής ομιλίας που έκανε κατά της κυβέρνησης, οι φήμες σχετικά με τη μετακίνησή του «φούντωσαν».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυριαρχούσαν στα «πηγαδάκια», ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη συμφωνήσει στην πρόταση που του έχει κάνει εδώ και καιρό ο κ. Μητσοτάκης, να μην είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στη λίστα της Μεσσηνίας, αλλά να αποτελέσει την πρόταση της νέας κυβέρνησης για τη θέση του επιτρόπου.

Καθώς ο κ. Σαμαράς έχει διατελέσει πρωθυπουργός, μετακινείται αυτομάτως από τη θέση του μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν υπό την προϋπόθεση ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ (στην πολιτική «οικογένεια» του οποίου ανήκει η ΝΔ) θα εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Βέμπερ έχει αυτή την ώρα σαφές προβάδισμα και θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σαμαρά, εάν τελικά προταθεί από την Αθήνα, θα αναδειχθεί στη θέση του αντιπροέδρου και θα είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που αναλαμβάνει τόσο υψηλό κοινοτικό αξίωμα.

Εάν η ΝΔ κατακτήσει την αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές, δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα όσον αφορά το πρόσωπο που θα προτείνει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές, ακόμη και μία κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΚΙΝΑΛ δεν θα είχε δυσκολία να προτείνει τον κ. Σαμαρά, με δεδομένη την καλή συνεργασία των δύο κομμάτων την περίοδο 2012- 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, οι συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ είναι αρκετά προχωρημένες και αυτό που απομένει είναι η οριστικοποίηση των αποφάσεων, που θα λάβουν από κοινού - για το θέμα αυτό - οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς. Αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από την άνοιξη, όποτε και θα ανακοινωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών συνδυασμών της ΝΔ .

Την ίδια ώρα, πάντως, το ενδεχόμενο μετακίνησης του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες αναζωπύρωσε τα σενάρια περί υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας το 2020. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό είχε προβληθεί και προ πολλών μηνών, αλλά είχε διαψευστεί από όλες τις πλευρές.

Σήμερα, με δεδομένη τη μετακίνηση του κ. Σαμαρά, την τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη στην ευρωλίστα της ΝΔ και την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην συμπεριλάβει την κυρία Μπακογιάννη στο Υπουργικό Συμβούλιο, η πρόταση προς τον κ. Καραμανλή είναι πιθανόν να επανέλθει. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός θα περιμένει την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας από τον κ. Μητσοτάκη, αν και όλοι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν, καθώς για την εκλογή του απαιτούνται 181 θετικές ψήφοι.

Η ΝΔ έχει ανάγκη από έναν ακόμα πολιτικό φορέα να στηρίξει την επιλογή της. Το ΚΙΝΑΛ είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο να ψηφίσει τον κ. Καραμανλή, και κατά συνέπεια θα πρέπει είτε οι ΑΝΕΛ (εάν είναι στην επόμενη Βουλή ) είτε ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει θετικά. Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει τις πολιτικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την χρονική στιγμή και ποιες θα είναι οι επιλογές που θα προκρίνει η αντιπολίτευση.

Αν σου άρεσε κάνε