Μητσοτάκης: Κυβέρνηση φόρων, βαριάς λιτότητας και σκανδάλων

Μητσοτάκης: Κυβέρνηση φόρων, βαριάς λιτότητας και σκανδάλων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:02 Δημιουργία 18/12/18, 19:45

Σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης «χτύπησε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον τελευταίο προϋπολογισμό που φέρνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο ΣΚΑΪ, λέγοντας πως «η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ και της "Καθημερινής" είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείτε από όταν ήσασταν ακόμα αντιπολίτευση».

Συνεχίζοντας με σχόλιο για τα φαινόμενα της ανομίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι καταλήψεις και οι γροθιές γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ για να καταλήξουν σε βόμβες. Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία μας σε διαφορετικές απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να την φιμώσουν με βία» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις» θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στο ότι«ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να κλείσει πριν τέσσερα χρόνια αν εσείς κ.Τσίπρα δεν προκαλούσατε εκλογές με την συνδρομή του κύριου Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής».

«Τους καταψηφίζουμε όχι μόνο εμείς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Στις εκλογές που έρχονται θα κλείσει ο κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης μετά τη μεταπολίτευση» τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο τη ΝΔ, ο προϋπολογισμός είναι «καθρέπτης της αποτυχίας του κ. Τσίπρα».

«Ο τελευταίος προϋπολογισμός του κ. Τσίπρα είναι ο απολογισμός του μακροβιότερου μνημονιακού πρωθυπουργού», σημείωσε

Για την οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι «τo QE ο κ. Τσίπρας πρώτα το αρνήθηκε, πρόπερσι το έθεσε ως μέγα στόχο, πέρυσι το είπε "εναλλακτική λύση" και φέτος τι έκανε; Απλώς το έχασε! Κάπου 2,6 τρισ. ευρώ πήραν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και η Ελλάδα πόσα πήρε; Ούτε ένα ευρώ. Διαλύσατε την μεσαία τάξη» τόνισε προς τον πρωθυπουργό, ενώ ανέφερε ακόμα ότι «το 2015 η χώρα διχάστηκε σένα δημοψήφισμα παρωδία και έχασε τις τράπεζες της».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, δήλωσε πως «η χώρα μας τώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αυτό που παρέμεινε είναι η εποπτεία την οποία καμιά άλλη χώρα δεν την έχει».

Μιλώντας για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε πως «υποδεχόμαστε το νέο έτος με μια κοινωνία που ύστερα από 29 αυξήσεις φόρων, 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις και μείωση των μισθών παραμένει και σήμερα φυλακισμένη στην λιτότητα και με μια κυβέρνηση ανίκανη παρά την "κατανόηση" που σας δείχνουν οι δανειστές να μπορέσει να προχωρήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Ακόμα, υποστήριξε πως «πήρατε μέτρα 11 δισ. από τα οποία επιστρέφετε το ένα ως προεκλογικό φιλοδώρημα».

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι οδυνηρές συνέπειες του τρίτου μνημονίου αποτυπώνονται και στις σελίδες αυτού του προϋπολογισμού που δεν είναι αξιόπιστος και σίγουρα δεν είναι αναπτυξιακός».

Η πρόταση της ΝΔ

Μιλώντας για τις προτάσεις του κόμματος του, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «το στόχο μας περιγράφει το δίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες καλές δουλειές. Εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές».

«Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας κι έτσι να διεκδικήσει την μείωση των υπερβολικών υπερπλεονασμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η επιστροφή σε λογικά ετήσια πλεονάσματα, ώστε να δοθεί χώρος για μέτρα αύξησης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για πρόνοιες κοινωνικής συνοχής».

Αναφέρθηκε στις δικές του προτάσεις: «Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% μέσα σε 24 μήνες, ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνεται στο 20% από 29% σήμερα και στα μερίσματα στο 5% από 15% σήμερα. Έτσι, σε μία διετία, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα πέσει στο 24% από 40% σήμερα. Ο ΦΠΑ στην εστίαση και στο τουριστικό προϊόν μειώνεται στο 13%. Τελικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%. Ενώ το όριο υπαγωγής σ' αυτόν αυξάνεται στις 25.000 ευρώ από 10.000 σήμερα, ώστε να ανασάνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στηρίζονται μέσα από ένα πλέγμα φορολογικών, γραφειοκρατικών και διοικητικών εργαλείων. Το θηριώδες πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους αντιμετωπίζεται δραστικά».

Έκανε αναφορά στην δέσμευσή του για «ενιαία ρύθμιση 120 δόσεις για όλους τους οφειλέτες του δημοσίου ξεκινώντας με όσους χρωστούν ως 3.000 ευρώ. Πρόγραμμα "δεύτερη ευκαιρία" για όσους χρωστούν στις τράπεζες και έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Επιβράβευση συνεπών οφειλετών. Τολμηρή διαγραφή χρεών που αφορούν πτωχευμένες εταιρείες και "κουφάρια" δεκαετιών, που καταγράφονται μόνο θεωρητικά. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών. Και επίλυση-εξπρές των 250.000 εκκρεμών υποθέσεων από Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό».

Αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στο κοινωνικό του πρόγραμμα: «Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται και το Ασφαλιστικό σύστημα αποκτά τρεις πυλώνες -με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Τα αποθεματικά των ταμείων θα μπορούν να επενδύονται και να αυξάνονται, αυξάνοντας την αποταμίευση και τις επενδύσεις στην οικονομία, αλλά και τη σύνταξη που θα λάβει από τον «ατομικό του κουμπαρά» κάθε νέος ασφαλισμένος...Στηρίζουμε τους πιο αδύναμους με εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 φτωχότερους συμπολίτες μας. Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια μπροστά στον δημογραφικό κίνδυνο. Η Πολιτεία ενισχύει με 2.000 ευρώ κάθε νέα γέννηση στην Ελλάδα. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Και τέλος οι μισθοί συνδέονται με την ετήσια ανάπτυξη της χώρας. Αλλά οι κατώτατοι μισθοί θα έχουν διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο».

«Πυρά» για το Σκοπιανό

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά μετά και από την πρόσφατη πρόταση του τελευταίου για μυστική ψηφοφορία όταν αυτή έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.

«Δε θα γίνει μυστική ψηφοφορία για το Σκοπιανό. Και τότε θα ακουστεί το Ναι που θα πείτε εσείς εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν πει όχι, κύριε Τσίπρα» τόνισε.

Μιλώντας προς τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως «περιμένω κ. Τσίπρα να μιλήσετε για τις εξελίξεις στα εθνικά μέτωπα».

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως « ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να προσβάλει τους Μακεδόνες μέσα στο σπίτι τους. Δραπέτευσε από το παρόν, επιλέγοντας να μιλήσει για τον Εμφύλιο.

Ερμηνεύοντας όπως θέλει την Ιστορία και σπέρνοντας πάλι τον διχασμό. Δεν βρήκε, όμως, ούτε κουβέντα για την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα και για τους "Μακεδόνες του Αιγαίου" του κ. Ζάεφ» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναφερθεί και στην Αλβανία και πρόσθεσε: «Από το Ελληνικό κοινοβούλιο στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα. Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας, μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές τις φιλοδοξίες».

Επίθεση όμως έκανε και στο «ηθικό πλεονέκτημα καταγγέλλοντας σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ: Ο σταθμός του Θριασίου, το 1,6 δισ. του Μεταναστευτικού, τα 700 εκατομμύρια του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΔΕΗ των Σκοπίων, τα βλήματα στην Σαουδική Αραβία. Και βέβαια η ΔΕΠΑ με τα φέσια των δεκάδων εκατομμυρίων για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα με τα οποία διαπλέκεστε»

Αν σου άρεσε κάνε