ΝΔ: «Γκαζώνουν» για κάλπες με δημοσκοπικό «αέρα»

ΝΔ: «Γκαζώνουν» για κάλπες με δημοσκοπικό «αέρα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:51 Δημιουργία 21/12/18, 08:36
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μέσα σε ένα εκρηκτικό πολιτικό κλίμα, που κάθε άλλο παρά... Χριστούγεννα θυμίζει, κορυφαία στελέχη της ΝΔ προβλέπουν και δημόσια πλέον ότι οι εκλογές θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε σε συνέντευξή της ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό τον Μάρτιο, αλλά διευκρίνισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να εκπλαγεί. Η πρώην υπουργός επεσήμανε δε ότι δεν είναι βέβαιη πως ο πρωθυπουργός έχει τις 151 θετικές ψήφους, για να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών.

Οι τοποθετήσεις αυτές της κυρίας Μπακογιάννη, τόσο για τον χρόνο των εκλογών όσο και για τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, έχουν πολλούς υποστηρικτές εντός της ΝΔ. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις κομματικές συσκέψεις το τελευταίο διάστημα ζητεί από τα στελέχη του να προετοιμαστούν σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια εκλογική διαδικασία. Συγκεκριμένα, κλείνει ψηφοδέλτια, αναδιοργανώνει τον κομματικό μηχανισμό, προετοιμάζει τη διαφημιστική καμπάνια, σχεδιάζει περιοδείες στην επικράτεια.

Στο εσωτερικό της ΝΔ είναι κυρίαρχη η αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αυτοδυναμία είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse (για λογαριασμό του ΣΚΑΪ ) η ΝΔ προηγείται με 10,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή των αναποφάσιστων η ΝΔ συγκεντρώνει το 33,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 23% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων. Το ΚΙΝΑΛ συμπιέζεται στο 7%, γεγονός που αποτελεί αποτέλεσμα της πόλωσης, ενώ κάτω από το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή βρίσκονται, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τρία κόμματα: οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, αλλά και η Ένωση Κεντρώων.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 11 μονάδες του κ. Τσίπρα, καθώς συγκεντρώνει το 36% έναντι 25% που έχει ο πολιτικός του αντίπαλος. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό 53%, εκτιμά ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν, αφού προηγηθεί η συζήτηση στη Βουλή για την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στο ερώτημα για τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα προκύψουν από την αναμέτρηση, το 46% θεωρεί ότι πρώτη στην ατζέντα θα είναι η οικονομία, το 20% εκτιμά ότι θα είναι τα εθνικά θέματα, το 11% η παιδεία και το 6% η ασφάλεια και η υγεία.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη αμέσως μετά το τέλος του συνεδρίου της ΝΔ και αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Αν σου άρεσε κάνε