Με το όπλο παρά πόδα για τις Πρέσπες

Με το όπλο παρά πόδα για τις Πρέσπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:35 Δημιουργία 07/01/19, 15:06
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Με το όπλα παρά πόδα κινείται σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, εν αναμονή της άφιξης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, η οποία ανακατεύει την κοινοβουλευτική και εκλογική «τράπουλα».

Τη στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το «διαζύγιο» των κκ. Τσίπρα και Καμμένου, οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε κατάσταση... παροξυσμού. Από τη μία, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ανοίξει ορθάνοιχτα το «παράθυρο» της ψήφισης της Συμφωνίας, αποδεικνύοντας πως έχει βρει ήδη πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Από την άλλη, ο Κώστας Κατσίκης θέτει ζήτημα δεδηλωμένης της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν, πριν φτάσει η Συμφωνία στη Βουλή, αποσύροντας μάλιστα την εμπιστοσύνη τους.

Στην... καρέκλα της τονίζει ότι θα παραμείνει η κυρία Χρυσοβελώνη, λέγοντας «εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον πρωθυπουργό».

Με «φόντο» αυτό το έκρυθμο πολιτικό σκηνικό, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει πέσει το σενάρφιο κυβέρνησης ανοχής, η οποία ωστόσο δεν θα μπορεί να κρατηθεί στη ζωή για πολύ, δεδομένου ότι δεν θα είναι σε θέση να «περνά» σημαντικά νομοσχέδια, τα οποία απαιτούν 151 ψήφους.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει έναν ανελέητο «πόλεμο» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» κατά του Μαξίμου. «Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος την βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια. Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα», αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση από την Πειραιώς.

Οι εξελίξεις, πάντως, αναμένονται ραγδαίες, με το Σκοπιανό να αναδεικνύεται ως «καταλύτης». Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ «κλειδώνει» ραντεβού των «συγκυβερνητών» για αύριο, Τρίτη.

Αν σου άρεσε κάνε