Αντισταθμιστικά: Δύσκολες ώρες για τον Καμμένο στη Βουλή

Αντισταθμιστικά: Δύσκολες ώρες για τον Καμμένο στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:08 Δημιουργία 09/01/19, 11:56
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Στον «τοίχο» έστησε σύσσωμη η αντιπολίτευση τον Πάνο Καμμένο στην Ολομέλεια, την ώρα που ο ίδιος περνά πολύ δύσκολες ώρες, «βλέποντας» τους βουλευτές του να τον «αδειάζουν» με αφορμή τις Πρέσπες.

Λίγες ώρες προτού οι ΑΝΕΛ κληθούν να λάβουν οριστικές αποφάσεις για το μέλλον του «γάμου» τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα αλλάξουν και τις εσωκομματικές ισορροπίες, ο ΥΠΕΘΑ δέχτηκε σφοδρό σφυροκόπημα στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία, που αφορά αντισταθμιστικά ύψους τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ στην κατασκευάστρια των F16, η οποία κατατέθηκε αιφνιδίως προχθές το βράδυ.

«Όχι μόνο δεν φέρατε το θέμα αυτό έγκαιρα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, όπου μας ζητάτε να απενεργοποιήσουμε τα κινητά και να τα αφήσουμε έξω, αλλά μας λέτε πως δεν ενημερώσατε γιατί λείπατε στο εξωτερικό. Που ήσασταν κύριε υπουργέ; Στο γαμήλιο πάρτι της κόρης του Εμίρη του Ντουμπάι;», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάης, τρολάροντας τον μικρό κυβερνητικό εταίρο - ακόμα τουλάχιστον - και κάνοντας παράλληλα λόγο για κυβέρνηση που παραπαίει και υπουργό που δεν ξέρει κανείς που θα είναι σε λίγες ώρες.

Δια στόματος του Νίκου Δένδια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία η οποία, όπως είπε, είναι ευθέως αντίθετη στις διατάξεις της νομοθεσίας που ήρθε να βάλει τέλος σε μια πληγή βαθύτατης και γενικευμένης διαφθοράς.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε εξίσου και το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως με αυτή δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να συνάψει σύμβαση με την Lockheed Martin τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ, ως αντισταθμιστικά οφέλη στην σύμβαση αναβάθμισης των ελληνικών F16.

Τα «πυρά« μάλιστα των κκ. Γεωργιάδη και Δένδια εξαπολύθηκαν καο κατά των κκ. Τσίπρα και Τσακαλώτου, τονίζοντας ότι ενώ οι ίδιοι έβγαζαν λόγους κατά των αντισταθμιστικών και κατά του ΝΑΤΟ, τώρα κάνουν ακριβώς τα αντίθετα.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος υπερασπίστηκε τη σύμβαση, μιλώντας για τις δυνατότητες που θα δώσει στην ΕΑΒ και υπονοώντας πως το υπουργείο εξέταζε τη σύναψη της συμφωνίας δίχως καν να προηγηθεί σχετική ενημέρωση της Βουλής.

«Η αρχική άποψη της ΓΔΑΕ ήταν ότι δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Όταν ρωτήσαμε το ΝΣΚ και ζητήσαμε να μας πουν αν μπορεί να προχωρήσει χωρίς νομοθετική ρύθμιση η απάντηση ήταν αρνητική γιατί είναι σαφής ο νόμος σε σχέση με την προσφορά. Όταν υπάρχει προσφορά από την άλλη πλευρά και μάλιστα δωρεάν πρέπει να γίνει νομοθετικά και πρέπει έως τις 15/3 να συμβασιοποιηθεί. Αυτή η συμφωνία θα υπογραφεί μεταξύ ΓΔΑΕ και Lockheed Martin και θα κλείσει το πρόγραμμα της πρώτης σύμβασης και θα εξασφαλίσει την συνέχιση της ΕΑΒ γι’ αυτό και βρισκόμαστε εδώ», είπε ο ίδιος.

Αν σου άρεσε κάνε