Η ΠΓΔΜ «ρυθμιστής» των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα

Η ΠΓΔΜ «ρυθμιστής» των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:48 Δημιουργία 09/01/19, 13:31

Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, γράφει το Bloomberg, ωστόσο εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή παρά την αποστασία του Πάνου Καμμένου.

Αφού εξηγεί ότι η γειτονική χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων συμφώνησε να αλλάξει όνομα σε «Βόρεια Μακεδονία», προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αναφέρει ότι η συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκε μέσω δημοψηφίσματος, αλλά και από την Βουλή στην ΠΓΔΜ, όπου έχει αρχίσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Το επόμενο βήμα μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα θα πρέπει να είναι η επικύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Το Blooomberg εκτιμά ότι παρά το όχι των ΑΝΕΛ,ο κ. Τσίπρας θα εξασφαλίσει επαρκή στήριξη. Ωστόσο, προσθέτει, ο Πάνος Καμμένος και οι υπουργοί του θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση. Η απουσία κοινοβουλευτικής πλειοηφίας θα μπροούσε λοιπόν να αναγκάσει τον πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές.

Τo δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο Τσίπρας έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα να δώσει λύση στη διαμάχη για το ονοματολογικό, αναλαμβάνοντας μάλιστα προσωπικά το υπουργείο Εξωτερικών. Θα θελήσει λοιπόν προεκλογικά να το παρουσιάσει ως μία μεγάλη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής. Σημειώνει επίσης πως εάν η ΠΓΔΜ ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η στρατιωτική συμμαχία θα επεκτείνει την επιρροή της σε μία περιοχή με ισχυρή παρουσία της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο θα βελτιώσει την περιφερειακή ασφάλεια και η κυβέρνηση Τσίπρα ευελπιστεί ότι θα το πιστωθεί αυτό από τους γείτονές της.

Αν σου άρεσε κάνε