Ενιαίο «μέτωπο» κατά των σχεδιασμών Τσίπρα για κυβέρνηση ανοχής

Ενιαίο «μέτωπο» κατά των σχεδιασμών Τσίπρα για κυβέρνηση ανοχής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:08 Δημιουργία 10/01/19, 10:55
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τη δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου από το σύνολο των κομμάτων του συνταγματικού τόξου απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που παραπέμπουν σε θεσμική εκτροπή, ζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προαναγγέλλει την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών, σε περίπτωση που ο οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία, σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναμείνει τις οριστικές κινήσεις του Πάνου Καμμένου (που θα ανακοινωθούν πιθανότατα αύριο, μετά την συνάντηση του επικεφαλής των ΑΝΕΛ με τον πρωθυπουργό), αλλά και τις επιλογές του κ. Τσίπρα. Σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν προσέλθει στη Βουλή, για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης (δηλαδή 151 θετικές ψήφους βουλευτών), τότε θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και θα ζητήσει μια ενιαία πολιτική παρέμβαση, έτσι ώστε η χώρα να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές.

Θα τονίσει, επίσης, ότι η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα πλήττει καίρια την οικονομία και την κοινωνία και θα χαρακτηρίσει, ως «λύτρωση για τον τόπο» την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.

Χθες, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο, ενώ έθεσε ευθέως ζήτημα θεσμικής εκτροπής. «Οι δολοπλοκίες του ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν ξεχωριστή σημασία γιατί αποκαλύπτουν μια μεγαλύτερη απειλή: Αυτή της θεσμικής εκτροπής που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την λειτουργία της Δημοκρατίας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Όσο πιο ανίκανος αποδεικνύεται ο κ. Τσιπρας στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, τόσο πιο αδίστακτος γίνεται στην προσπάθεια του να διατηρήσει την εξουσία», πρόσθεσε.

Για τον κ. Μητσοτάκη, οι επιλογές που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός είναι οι εξής δυο: «Ή θα προσέλθει στην Βουλή και θα ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είχε δεσμευθεί το καλοκαίρι για να δούμε πόσοι και ποιοι τον στηρίζουν, ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όπως ορίζει η δημοκρατική νομιμότητα».

Από τη φράση αυτή προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ΝΔ δεν εξετάζει αυτή την ώρα, ως πρώτη επιλογή την κατάθεση από την πλευρά της πρότασης δυσπιστίας, καθώς θα συνεχίσει να προκαλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει εκείνος την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας έχει τις 151 θετικές ψήφους, που απαιτούνται, για να συνεχίσει να κυβέρνα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει εκθέσει πολιτικά τον κ. Καμμένο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ταυτίζει, ωστόσο, τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη ενδοκυβερνητική σύγκρουση, αφού έκανε λόγο για «φαινόμενα δίχως προηγούμενο» , σημείωσε : «Προαναγγέλλουν συναντήσεις και συνεντεύξεις που τη μια τις αναβάλουν και την άλλη τις ακυρώνουν, μετατρέποντας την διακυβέρνηση της χώρας σε ριάλιτι σόου».

Αύριο, Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα. Θεωρείται, βέβαιο, ότι στις συνομιλίες θα τεθεί από την πλευρά της κυρίας Μέρκελ το θέμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές (και μέσω του επικεφαλής του ΕΛΚ και πολιτικού φίλου της Άγγελας Μέρκελ, Μάνφρεντ Βέμπερ) ότι δεν προτίθεται να κυρώσει ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Αν σου άρεσε κάνε