«Διαφήμιση» Τσίπρα και Μέρκελ στη συμφωνία των Πρεσπών

«Διαφήμιση» Τσίπρα και Μέρκελ στη συμφωνία των Πρεσπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:14 Δημιουργία 10/01/19, 20:06

Απολογητικός ως προς την κριτική που έχει ασκήσει στο παρελθόν για τη Γερμανία, με έμφαση στην πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και μια ιδιαίτερες αναφορές για το ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια -με εξέχον ζήτημα τη συμφωνίας των Πρεσπών- εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από τη συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κοινές δηλώσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι «η καγκελάριος ήρθε σε μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή της προηγούμενης επίσκεψής της. Τότε η χώρα βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας, με ένα εκατομμύριο άνεργους και διαλυμένες δομές προστασίας των αδύναμων».

Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα πολλές φορές ακατανόητα από τους πολίτες και συχνά άδικα, συμπλήρωσε.

«Σήμερα είμαστε σε τελείως διαφορετική φάση. Εξερχόμαστε οριστικά από την κρίση, με σοβαρές πληγές που επουλώνουμε σταδιακά και την έννοια στους ευάλωτους»

Σημείωσε ότι η χώρα είναι πρωταθλητής σε μείωση ανεργίας αλλά και σε μεταρρυθμίσεις που έχουν πλέον την συναίνεση της κοινωνίας γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δίνουν προοπτική.

«Οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, υπήρξαν δύσκολες στιγμές που με πολύ προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα, στην Ελλάδα του αυταρχικού Γερμανού και στην Γερμανία του τεμπέλη Έλληνα»

«Έχουμε το θάρρος να λέμε "όχι" στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιχειρούν να παίξουν ρόλο και στο μέλλον της Ευρώπης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, συζήτησε με την κ. Μέρκελ μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το μεταναστευτικό, την προσφυγική κρίση και την ανάγκη αναθεώρησης για το άσυλο και τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στην αναζήτηση λύσεων στο προσφυγικό με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στην ατζέντα διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επιπλέον, μιλώντας με την κ. Μέρκελ για την Τουρκία και το Κυπριακό, τόνισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο ανατολικό Αιγαίο, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις συνεργασίας δεν μπορούν να διαμορφώνονται σε σκηνικό έντασης.

Αν σου άρεσε κάνε