ΝΔ: Η «κλεψύδρα» για την κυβέρνηση έχει αδειάσει

ΝΔ: Η «κλεψύδρα» για την κυβέρνηση έχει αδειάσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:22 Δημιουργία 11/01/19, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Πολιτική απάντηση σε καθένα από τα σενάρια, που υπάρχουν αυτή την ώρα στο «τραπέζι» όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, έχει η ΝΔ και αναμένεται να την παρουσιάσει, αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση, μετά τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος.

Ωστόσο, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η «κλεψύδρα» για την κυβέρνηση αυτή έχει σχεδόν αδειάσει, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα λάβουν σήμερα οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, είτε θα «χωρίσουν» οριστικά είτε θα επιλέξουν μια «αναγκαστική συγκατοίκηση» για ελάχιστους μήνες ακόμη.

Τα σενάρια που βρίσκονται αυτή την ώρα στο «μικροσκόπιο» της οδού Πειραιώς και η αντίστοιχη στάση της ΝΔ είναι τα εξής:

-Ο κ. Καμμένος αίρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και υποχρεώνει τον κ. Τσίπρα να αναζητήσει στους «ανεξάρτητους» βουλευτές στήριξη, για να συνεχίσει να κυβερνά. Σε μα τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος τη ΝΔ θα μιλήσει για «μια κυβέρνηση κουρελού», θα καταγγείλει πολική συναλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές και θα επιμείνει στην ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Θα ζητήσει τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης του συνταγματικού τόξου, αλλά και την πολιτική παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας. Με αυτό το σενάριο, η ΝΔ εκτιμά ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Μάιο.

-Ο κ. Καμμένος προχωρεί σε μία ακόμη «στροφή», καταψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η ΝΔ «χρεώνει» απόλυτα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ το Σκοπιανό, κάτι που - όπως πιστεύουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη - θα την εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη και παράλληλα θα αναμείνουν να δουν τη στάση στελεχών του κόμματος του κ. Καμμένου, όπως είναι η κυρία Κουντούρα και η κυρία Χρυσοβελώνη. Θα περιμένουν να διαπιστώσουν, εάν τα συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης θα ακολουθήσουν τον κ. Καμμένο στην παραίτηση από το υπουργικό αξίωμα, κάτι που είχε ήδη προαναγγείλει ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, ως ένδειξη δυσφορίας για την συνθήκη των Πρεσπών.

Το μοναδικό ερώτημα, που έχουν πλέον στο «γαλάζιο επιτελείο», είναι το εάν η αναμέτρηση θα διεξαχθεί τον Μάρτιο η τον Μάιο.

Το μεσημέρι, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα κρίσιμο ραντεβού, αυτό με την καγκελάριο Μέρκελ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρος, όσον αφορά το Σκοπιανό και δεν έχει αιφνιδιάσει κανέναν, καθώς είχε γνωστοποιήσει τη θέση του εγκαίρως τόσο στους Αμερικανούς όσο και στους Ευρωπαίους. Στην συζήτηση, πάντως, θα τεθούν και θέματα που αφορούν την οικονομία και την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη.

Αν σου άρεσε κάνε