Γιατί ήρθε η κυρία Μέρκελ;

Γιατί ήρθε η κυρία Μέρκελ;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:16 Δημιουργία 11/01/19, 11:19
Αρθρογράφος: Γιάννης Τασσιόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αναλύσεις επί αναλύσεων γίνονται τις τελευταίες ώρες για τους στόχους της επίσκεψης της Άγγελας Μέρκελ στην Αθήνα. Μία επίσκεψη, που πραγματοποιείται μάλιστα στο δρόμο της εξόδου από την πολιτική, τον οποίο έχει αρχίσει να βαδίζει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η κυρία Μέρκελ δεν ήρθε στην Αθήνα, για να δώσει τα εύσημα στον πρωθυπουργό για την υπακοή ή τη συνεργασία, που είχε όλα αυτά τα χρόνια με τους Γερμανούς. Δεν ήρθε για να δώσει τα συγχαρητήρια στους Έλληνες, που άντεξαν τη «θύελλα» των τελευταίων χρόνων. Δεν ήρθε για να δώσει «σήμα» στις αγορές, όπως πιστεύουν κάποιοι, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όλα αυτά η ίδια θα μπορούσε να τα πετύχει με μία δήλωση, που θα έκανε σε μία εκδήλωση για να τιμήσει την Ελλάδα για τα παραπάνω. Η κυρία Μέρκελ δεν έκανε τόσο δρόμο για να μας πει «μπράβο» και «ζήτω». Δεν έχασε ένα διήμερο για να μας ικανοποιήσει, όπως πιστεύουν ορισμένοι αφελείς. Είχε ασφαλώς σπουδαιότερα πράγματα να κάνει. Άλλωστε, οι Γερμανοί δεν φημίζονται για το συναισθηματισμό τους.

Η κυρία Μέρκελ ήρθε, γιατί αγωνιά για δύο πράγματα: για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που θέλει να περάσει οπωσδήποτε από τη σημερινή κυβέρνηση και κυρίως για τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μηστοτάκης την επόμενη μέρα.

Ήρθε για να δει από κοντά τον Αλέξη και να τον πιέσει να επισπεύσει την ψήφιση της Συμφωνίας. Φοβάται την πτώση της κυβέρνησής του, θέλει αυτή να κρατηθεί στην εξουσία, για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στο πίσω μέρος του μυαλού της υπάρχουν πονηρές σκέψεις για την «ντρίπλα», που μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, ώστε να αποφύγει την ψήφιση της συμφωνίας με τους Σκοπιανούς.

Από την άλλη, θέλει να στριμώξει τον αρχηγό της ΝΔ. Θέλει να τον δεσμεύσει για την αντίδρασή του στην ψήφιση της Συμφωνίας και κυρίως να τον πείσει να πάρει πίσω τα όσα έχει πει για την κατάργησή της, όταν αυτός αναλάβει την εξουσία.

Η κυρία Μέρκελ θεωρεί ότι η Συμφωνία, της οποίας είναι ο «αρχιτέκτονας», δεν πρέπει να κινδυνεύσει για κανένα λόγο. Γι' αυτό μας επισκέφτηκε, γι' αυτό είπε τόσο θερμά λόγια για τον Αλέξη και τους Έλληνες. Αν θα τα καταφέρει να «μαζέψει» τον Κυριάκο, θα το δείξει η συνέχεια...

Αν σου άρεσε κάνε