Ελπίζει σε «θαύμα» στα Σκόπια

Ελπίζει σε «θαύμα» στα Σκόπια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:27 Δημιουργία 11/01/19, 14:16

Μετά την αιφνιδιαστική δήλωση του Πάνου Καμμένου, «απερχόμενος υπουργός δεν είμαι ούτε τελώ υπό παραίτηση», η υπόθεση της πολιτικής κρίσης της συγκυβέρνησης έλαβε νέα τροπή, με τη συνάντηση δε των δύο εταίρων να αναβάλλεται..., επικαλούμενοι εμπλοκή στα Σκόπια.

Η «στροφή» του κ. Καμμένου εντείνει τα σενάρια μίας ακόμη «κωλοτούμπας» όσον αφορά τις «απειλές» του περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, πριν καν έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Όπως όλα δείχνουν, οι πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα θα «περάσουν» μέσα από τα Σκόπια, όπου κορυφώνονται οι προσπάθειες του Ζόραν Ζάεφ να μεταπείσει τους «διαφωνούντες» ως προς τις συνταγματικές αλλαγές.

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ μετατέθηκε για σήμερα, καθώς ο Σκοπιανός πρωθυπουργός βάζοντας κάτω τα «κουκιά», δεν είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς φαίνεται να υπολείπεται ένας βουλευτής.

Ο Ζάεφ είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα BESA (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

Πίσω στην Αθήνα, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος φαίνεται να ελπίζει σε «θαύμα», έτσι ώστε να μην χρειαστεί να κάνει πράξη την «απειλή» του και να αποσυρθεί..., τη στιγμή που δίνει μάχη και για την πολιτική επιβίωση του κόμματός του.

«Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, γιατί υπάρχει μια εμπλοκή στα Σκόπια. Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή, είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντησή μας», είπε ο κ. Καμμένος χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο ίδιος έδωσε νέες διαστάσεις στο πολιτικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά τη συμβίωση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενόψει της άφιξης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ΥΠΕΘΑ δήλωσε χαρακτηριστικά «απερχόμενος υπουργός δεν είμαι, ούτε τελώ υπό παραίτηση», δίνοντας κατά κάποιο τρόπο το στίγμα των προθέσεων του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρέμβαση του κ. Καμμένου έγινε σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο «φόντο» κατά τη συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, που έχει αντικείμενο τη συζήτηση επί τροπολογίας για «αντισταθμιστικά οφέλη» παλαιάς σύμβασης για τα F16.

Προκλήθηκε, αφότου η ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, δηλώνοντας δεν μπορούν να συζητιούνται τόσο κρίσιμα θέματα, παρουσία ενός υπουργού, ο οποίος σύμφωνα ακόμα και με χθεσινή τοποθέτησή του, βρίσκεται σε τροχιά αποχώρησης από την κυβέρνηση.

«Απερχόμενος υπουργός δεν είμαι ούτε τελώ υπό παραίτηση. Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση, ούτε η ΝΔ μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα στα Σκόπια. Ούτε έχω δηλώσει επισήμως ή ανεπισήμως ότι είμαι υπό παραίτηση», απάντησε ο κ. Καμμένος, ενώ οι «γαλάζιοι» βουλευτές εγκατέλειπαν την αίθουσα.

«Είναι προσβλητική για Κοινοβούλιο, την ηγεσία ΕΔ η στάση της ΝΔ: άλλα λέει στο Κοινοβούλιο για να δημιουργήσει εντυπώσεις, και όταν εν συνεχεία αντιλαμβάνεται ότι η στάση της οδηγεί στο κλείσιμο της ΕΑΒ και απώλεια 230 εκατομμυρίων για το δημόσιο, τότε πάει στην αμερικανική πρεσβεία, αλλάζει τη στάση της, ισχυρίζεται ότι το έκανε για αντιπολιτευτικούς λόγους, ζητάει συγνώμη και μετά το βάζει στα πόδια. Την καταγγέλλω. Εμείς είμαστε εδώ», σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Τασούλας μιλώντας εκ μέρους της αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Η σημερινή διαδικασία είναι πολιτικά και συνταγματικά απαράδεκτη, και πραγματοποιείται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες με έναν απερχόμενο υπουργό Εθνικής Αμυνας. Είναι απολύτως ασυνήθιστη η διαδικασία. Τόσο σημαντικά θέματα είναι ανεπίτρεπτο να συζητούνται παρουσία Υπουργού που χθες προανήγγειλε αποχώρησή του. Η ΝΔ εκτιμά ότι τέτοια θέματα είναι πολύ σημαντικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η χθεσινή δήλωση του υπουργού ότι παραδίδει τα καθήκοντά του, αναγκάζει την ΝΔ τόσο σημαντικά θέματα θα τα συζητήσει με τον διάδοχό του. Αποχωρούμε της συζήτησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συζητήσει με τον διάδοχο του κ. Καμμένου».

Αν σου άρεσε κάνε