Ώρα... αποφάσεων για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ώρα... αποφάσεων για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:29 Δημιουργία 13/01/19, 09:25

Καθοριστικό για το μέλλον της συγκυβέρνησης κρίνεται το σημερινό ραντεβού των κκ. Τσίπρα-Καμμένου, το οποίο αναβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή με το επιχείρημα της εμπλοκής στα Σκόπια.

Καθώς η Συνταγματική Αναθεώρηση «πέρασε» από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία η συνάντησή τους να γίνει σήμερα το πρωί, ενώ ο ΥΠΕΘΑ θα ανοίξει τα χαρτιά του ξεχωριστά, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραδώσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο ίδιος, πάντως, εδώ και μέρες ξεδιπλώνει βήμα βήμα τις κυβιστήσεις.

Αφότου έσπευσε να επισημάνει στη Βουλή ότι «δεν τελεί υπό παραίτηση», στη συνέχεια και κατόπιν της αναβολής της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, ο ΥΠΕΘΑ ξεκαθάρισε με νέα δήλωσή του ότι «δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», «εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η δήλωσή του ΥΠΕΘΑ, ο οποίος χαμηλώνει τις «κορώνες», έχει πλούσιο παρασκήνιο, που σημειώθηκε στη συνεδρίαση εξπρές της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Οι βουλευτές του κ. Καμμένου του γύρισαν την πλάτη, όταν εκείνος τους ζήτησε να δεσμευτούν ότι θα τον ακολουθήσουν στο δρόμο αποχώρησης από την κυβέρνηση και άρσης της εμπιστοσύνης.

Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος δέχτηκε τα «πυρά» των βουλευτών του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι ευθύνεται για την κρίση στο κόμμα.

«Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό», δήλωσε με ανάρτησή του στο twitter ο κ. Καμμένος.

Πάντως, όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, συνολικά 5 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε