Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας από τη Βουλή

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας από τη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:03 Δημιουργία 13/01/19, 11:55

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, που σημειώνονται στην εγχώρια πολιτική σκηνή, στον απόηχο του πολιτικού «διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μετά την παραίτηση και αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τη συγκυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Μάλιστα, η σχετική συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη και να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη, που σημαίνει πως αναβάλλονται οι προγραμματισμένες για αύριο, Δευτέρα συνεδριάσεις στην ολομέλεια, μεταξύ των οποίων και η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία των αντισταθμιστικών.

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, θα δώσει ομιλία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», απόψε στις 8 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Επί 4 χρόνια είχαμε μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με Καμένο, αν και από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και οι διαφορές μας – ιδεολογικές και πολιτικές – ήταν γνωστές. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων και ευχαριστώ από καρδιάς τον Π. Καμμένο για την σημαντική συμβολή του.», δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος του Μαξίμου.

«Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες και τον ευχαριστώ, γιατί ανταποκρίθηκε. Μου δήλωσε ότι παραιτείται από υπουργός Άμυνας και την έκανα δεκτή. Ο νέος αρχηγός Εθνικής Άμυνας θα είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το ίδιο θα κάνει και για τους υπόλοιπους υπουργούς των ΑΝΕΛ και θα κάνω δεκτή και οποιαδήποτε άλλη παραίτηση. Πάμε άμεσα σε διαδικασία για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τη θητεία της», κατέληξε.

Τα «κλειδιά» κρατούν οι ΑΝΕΛ

Τα «βλέμματα» όλων στρέφονται τώρα στο πως θα κινηθούν οι ΑΝΕΛ, με τον κ. Καμμένο μάλιστα να δηλώνει πως το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης, θα ψηφίσουμε αυτό που έχουμε δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά και αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της συμφωνίας, θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ», είπε ο Πάνος Καμμένος.

«Λέμε «όχι», γιατί σε αυτήν (την ψήφο εμπιστοσύνης), υποκρύπτεται η ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως ο ίδιος είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση εξπρές των ΑΝΕΛ πως δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία.

Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι το κλίμα στη συνεδρίαση αυτή ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, με τους βουλευτές τουκ. Καμμένου να του γυρίζουν την πλάτη, όταν εκείνος τους ζήτησε να δεσμευτούν ότι θα τον ακολουθήσουν στο δρόμο αποχώρησης από την κυβέρνηση και άρσης της εμπιστοσύνης.

Ο ίδιες πληροφορίες δε λένε ότι ο ίδιος δέχτηκε τα «πυρά» των βουλευτών του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι ευθύνεται για την κρίση στο κόμμα.

«Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό», δήλωσε την Παρασκευή με ανάρτησή του στο twitter ο κ. Καμμένος.

Σημειώνεται πως συνολικά 5 βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Κυβέρνηση ανοχής;

Βάσει του κανονισμού, πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν υποχρεούται συνταγματικά να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, καθώς η πλειοψηφία διαμορφώνεται επί των ψήφων των παρόντων (με ελάχιστο όριο τους 120 βουλευτές).

Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε κατά τη συνέντευξή του στο Open ότι εάν δεν λάβει 151 ψήφους, τότε σίγουρα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό, το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας παραμένει στο τραπέζι. Στην περίπτωση που ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελέσει πραγματικότητα, τότε η συμβίωση ενός τέτοιου σχήματος θα έχει γρήγορη ημερομηνία λήξης, καθώς δεν θα μπορεί να περνά κρίσιμα νομοσχέδια, για τα οποία απαιτούνται 151 ψήφοι.

Αν σου άρεσε κάνε