Καμμένος: Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και ζητεί δημοψήφισμα για τις Πρέσπες

Καμμένος: Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και ζητεί δημοψήφισμα για τις Πρέσπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:16 Δημιουργία 13/01/19, 12:46

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση, ο Πάνος Καμμένος δηλώνει πως οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, ενώ ο ίδιος ζητεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, στον απόηχο της αποχώρησής του, ο κ. Καμμένος τόνισε χαρακτηριστικά ότι σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέμε «όχι», γιατί σε αυτήν υποκρύπτεται η ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Είναι γνωστές οι θέσεις του καθενός και τι θα πράξουμε στις δύο ψηφοφορίες. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε χθες να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα για το Σινικό Τείχος. Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης, θα ψηφίσουμε αυτό που έχουμε δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά και αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της συμφωνίας, θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ», επεσήμανε ο ίδιος.

Σχετικά με τα περί διάλυσης του κόμματός του, ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Υδρα κάθε φορά που μας λένε ότι διαλυόμαστε πολλαπλασιαζόμαστε. Θα ακολουθήσουμε τη λαϊκή εντολή και αν ο λαός δεν επιθυμεί δεν θα είμαστε στη Βουλή».

Αναφερόμενος δε στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστήριξε πως «ο Μητσοτάκης που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία υποστηρίζει σε άλλο σημείο ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι παρά ένα προσύμφωνο το οποίο είναι αντισυνταγματικό γιατί παραβιάζει το περιεχόμενο της συμφωνίας γιατί δεν έχει κυρωθεί το κείμενο από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών στο δημοψήφισμα», πρόσθεσε ακόμη.

Στην αρχή της συνέντευξης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι «ξεκινήσαμε με ένα κίνημα χωρίς χρηματοδότηση ήρθαν πολίτες της κεντροδεξιάς, του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων της μεταπολίτευσης. Στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει υποστεί τέτοιο κυνηγητό όπως οι ΑΝΕΛ».

«Οι ΑΝΕΛ δεν μετριώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά την ψυχή των πολιτών που βρεθήκαμε μαζί», συμπλήρωσε.

«Μία από τις θέσεις που πήραμε εντολή να κρατήσουμε ήταν να μην παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας και αυτό καλούμαστε σήμερα να εκτελέσουμε σαν λαϊκή εντολή σε μία στιγμή, που σαν κυβερνητικό εταίρος πρέπει να πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι». Για αυτόν τον λόγο και μόνο ανακοίνωσα την αποχώρηση από την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση την οποία πονάμε και που για πρώτη φορά έδωσε ελπίδα στους Έλληνες και συγκρούστηκε με τη διαφθορά. Αλλά μια κυβέρνηση στην οποία, αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας θα είναι σαν να ανατρέπουμε την ψυχή του ίδιου του κινήματος», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε