«Αγκυλωμένος» στην καρέκλα ακόμη και με κυβέρνηση ανοχής

«Αγκυλωμένος» στην καρέκλα ακόμη και με κυβέρνηση ανοχής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:27 Δημιουργία 14/01/19, 07:30
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ιδιαίτερα «καυτό» αναμένεται να είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο στη Βουλή, με το Σκοπιανό να πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις, αλλάζοντας τον πολιτικό «χάρτη» και ανοίγοντας τον δρόμο για τετραπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο.

Το οριστικό «διαζύγιο» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ό,τι το συνοδεύει είναι ολοφάνερο πως αποτελεί μία προσυμφωνημένη κίνηση ανάμεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, με τον πρώτο μάλιστα να κερδίζει παράταση της παραμονής του στην εξουσία, κρατώντας τα ηνία ακόμη και μίας κυβέρνησης ανοχής.

Είναι ολοφάνερο πλέον πως ο πρωθυπουργός οδήγησε τις εξελίξεις, έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία, με την οποία θα μπορεί να κυβερνήσει, ακόμη και χωρίς τον μέχρι προχθές «συγκάτοικό» του, Πάνο Καμμένο.

Ταυτόχρονα δε, οι «ζυμώσεις» τρέχουν και για την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφότου η Συνταγματική Αναθεώρηση «πέρασε» από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Από τη στιγμή που απορρίφθηκε το αίτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ, μαζί με τον ίδιο να υποχρεωθούν σε απομάκρυνση και οι υπουργοί και υφυπουργοί που προέρχονται από το κόμμα του, ο πρωθυπουργός έχει «κλειδώσει» ήδη τους «150» για την περιβόητη ψήφο εμπιστοσύνης, οπότε τώρα αναζητείται το πρόσωπο, που θα συμπληρώσει την πλειοψηφία των «151».

Στην ουσία, ο κ. Τσίπρας «στήνει» δύο πλειοψηφίες: τη μία για την ψήφο εμπιστοσύνης από κάθε πολιτικό χώρο και την άλλη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, μάλιστα, επισπεύτηκε, με τη σχετική συζήτηση να ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη. Είναι απόλυτα σίγουρο πως θα γίνει σε ένα κλίμα «άγριας» πόλωσης, καθώς αλλάζουν οι συσχετισμοί των κομμάτων με το «βλέμμα» πάντα στις εθνικές εκλογές, για τις οποίες το ανώτατο όριο φαίνεται πως είναι ο Μάιος.

Στη συνέχεια, αν πράγματι ο κ. Τσίπρας λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με τον οποίο θα φανούν και οι εκλογικές «συμμαχίες», καθώς περιμένουμε να δούμε, αν θα ακολουθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη από την Κεντροαριστερά.

Οπότε, μένει η ψηφοφορία επί των Πρεσπών, με τον κ. Τσίπρα στο τέλος να πανηγυρίζει εκ νέου για τις «Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν», αφού με όλα τα επικοινωνιακά του «όπλα» θα έχει καταφέρει και πάλι να μείνει αγκυλωμένος στην καρέκλα, ακυρώνοντας και το «μαζί μέχρι τον Μάρτιο», όσον αφορά την πολιτική του σχέση με τον κ. Καμμένο, δίχως να ανοίξει «μύτη», χωρίς ο μέχρι άλλοτε κυβερνητικός του εταίρος να μπορέσει να τον ρίξει από την εξουσία.

Η χώρα θα έχει κυβέρνηση ανοχής, η οποία θα περάσει και τα λεγόμενα θετικά μέτρα, που είναι αυτά με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και να κάνει επικοινωνιακό «παιχνίδι» με το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.

Από την Ηρώδου Αττικού διαρρέεται ότι ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει μετά τις 18 Ιανουαρίου τον χρόνο της άφιξης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Από τη στιγμή που το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ επισπεύτηκε, τώρα αναμένεται να «τρέξει» γρηγορότερα και η σχετική ψηφοφορία.

Μετρώντας τώρα τα «κουκιά», μαζί με τους 145 της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της κυβέρνησης τάσσονται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά τις Πρέσπες.

Επίσης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, καθώς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, γυρίζουν την «πλάτη» στον κ. Καμμένο και ακολουθούν τον κ. Τσίπρα, με τον πρώην ΥΠΕΘΑ να εξαπολύει «πυρά» εναντίον τους, τη στιγμή όμως που ο ίδιος δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

«Ναι» στην κυβέρνηση, «όχι» στις Πρέσπες φέρεται να λέει ο Κώστας Ζουράρις, συμπληρώνοντας έτσι τους «150» για την ψήφο εμπιστοσύνης. «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ρίξω αριστερή κυβέρνηση, με το βάρος το οικογενειακό που κουβαλώ και την προσωπική μου περιπέτεια», έχει υποστηρίξει σχετικά ο ίδιος.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι, που τα «μασάει», αν και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει διευκρινίσει ότι το Ποτάμι δεν θα στηρίξει τον Τσίπρα.

«Η αντιπολίτευση ποτέ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εδώ όμως είναι ένα εθνικό θέμα», υποστήριξε ο βουλευτής του Ποταμιού σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή.

«Η άποψη του Ποταμιού είναι ότι ψηφίζουμε την Συμφωνία, αλλά δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Η δική μου, προσωπική άποψη εδώ και μήνες, όταν εμφανίστηκε ως πιθανότητα να μην υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία για να φέρει την Συμφωνία προς κύρωση, είναι ότι συνεπές σε όσους θεωρούν ότι είναι εθνικά προς το συμφέρον μας να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, να στηρίξεις την κυβέρνηση, για να υπάρχει κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Είναι ανορθόδοξη αυτή η σκέψη, είναι όμως συνεπής με την συνείδηση. Δεν έχει προκύψει βεβαίως αυτή η ανάγκη, είναι όμως πιθανή. Μένει να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο βουλευτής.

«Δεν είπα ποτέ ότι θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχω. Είναι ανορθόδοξη η σκέψη μου, ξαναλέω, αλλά αν το μείζον είναι το εθνικό θέμα, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε αναγκαστικά πιστεύω, πρέπει να στηρίξεις την ύπαρξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει αυτή την συμφωνία και ούτως ή άλλως θα είναι βραχύβια», πρόσθεσε δηλώνοντας την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

«Δεν ξέρω τι θα κάνω, δεν έχει προκύψει αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο και βαρύ το δίλημμα, αλλά σε αυτά τα δύσκολα σταυροδρόμια με την ιστορία πρέπει να ακούς την συνείδησή σου», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε