Θα σώσει τον Τσίπρα ο Δανέλλης; - Διαδικασίες εξπρές για την ψήφο εμπιστοσύνης

Θα σώσει τον Τσίπρα ο Δανέλλης; - Διαδικασίες εξπρές για την ψήφο εμπιστοσύνης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:03 Δημιουργία 14/01/19, 12:41

Διαδικασίες… fast track ακολουθούνται για την ψήφο εμπιστοσύνης, που ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή. Μετά το συμφωνημένο «διαζύγιο» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι εξελίξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή «τρέχουν» με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Έτσι, το πρωί της Τρίτης στις δέκα ξεκινά η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποφασίστηκε στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων. Επίσης, αποφασίστηκε να αναβληθεί η συζήτηση, που είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι τα Δευτέρας, στις 12:00 επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Είναι απόλυτα σίγουρο πως η συζήτηση θα γίνει σε ένα κλίμα «άγριας» πόλωσης, καθώς αλλάζουν οι συσχετισμοί των κομμάτων με το «βλέμμα» πάντα στις εθνικές εκλογές, για τις οποίες το ανώτατο όριο φαίνεται πως είναι ο Μάιος.

Όπως όλα δείχνουν, το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται ιδιαίτερα «καυτό» στη Βουλή, με το Σκοπιανό να αλλάζει τον πολιτικό «χάρτη», ανοίγοντας τον δρόμο για τετραπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο.

Με τον ίδιο γοργό ρυθμό αναμένεται να κυλήσουν οι εξελίξεις, αφότου ο πρωθυπουργός εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Στο τέλος της εβδομάδας ο ίδιος θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό, με τον οποίο θα φανούν και οι εκλογικές «συμμαχίες», καθώς περιμένουμε να δούμε, αν θα ακολουθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη από την Κεντροαριστερά.

Από την Ηρώδου Αττικού διαρρέεται ότι ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει μετά τις 18 Ιανουαρίου τον χρόνο της άφιξης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Από τη στιγμή που το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ επισπεύτηκε, τώρα αναμένεται να «τρέξει» γρηγορότερα και η σχετική ψηφοφορία.

Στο «μέτωπο» των ψήφων τώρα, από χθες σιγά σιγά υπουργοί και βουλευτές ανοίγουν τα «χαρτιά» τους. Μετρώντας τα «κουκιά», ολόκληρη η κυβέρνηση δείχνει να κρέμεται από την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι, ο οποίος τα «μασάει», ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει πως το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, έχει ήδη εξασφαλίσει τους «150», οπότε γι’ αυτό και τα βλέμματα στρέφονται στον κ. Δανέλλη, ο οποίος αν όντως πει «ναι» στην κυβέρνηση, τότε η πλειοψηφία των «151» θα «κλειδώσει».

Μαζί με τους 145 της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της κυβέρνησης τάσσονται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα.

Επίσης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, καθώς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, γυρίζουν την «πλάτη» στον κ. Καμμένο και ακολουθούν τον κ. Τσίπρα, με τον πρώην ΥΠΕΘΑ να τους διαγράφει από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.

«Ναι» στην κυβέρνηση, «όχι» στις Πρέσπες φέρεται να λέει ο Κώστας Ζουράρις, συμπληρώνοντας έτσι τους «150» για την ψήφο εμπιστοσύνης. «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ρίξω αριστερή κυβέρνηση, με το βάρος το οικογενειακό που κουβαλώ και την προσωπική μου περιπέτεια», έχει υποστηρίξει σχετικά ο ίδιος.

Αν σου άρεσε κάνε