«Φωτιά» παίρνει η Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης

«Φωτιά» παίρνει η Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:57 Δημιουργία 15/01/19, 08:46
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Σε κλίμα άγριας πόλωσης, αλλά με τον πρωθυπουργό να έχει εξασφαλίσει τους «151 μετά και το «ναι» του Σπύρου Δανέλλη, αναμένεται να διεξαχθεί η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ζητήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου.

Η μάχη ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα γίνει σαφώς σε προεκλογικό φόντο, καθώς με το στημένο – κατά τ’ άλλα - «διαζύγιο» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κηρύχτηκε και επίσημα η έναρξη μίας έντονης προεκλογικής περιόδου, η οποία ουδείς γνωρίζει το πόσο θα διαρκέσει.

Πάντως, πολιτικοί παράγοντες, ακόμη και εντός του Μεγάρου Μαξίμου, βλέπουν τον ερχόμενο Μάιο έως το ανώτατο όριο για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να διαμηνύει ότι οι κάλπες αυτές θα στηθούν τον Οκτώβριο.

Αυτό θα είναι και το μήνυμα, μεταξύ άλλων, που ο ίδιος θα εκπέμψει με την ομιλία του στην έναρξη της σημερινής συζήτησης, η οποία αν και είχε αρχικά οριστεί για τις 10 το πρωί, εντούτοις θα γίνει τελικά στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Η χρονική μετάθεση «κλείδωσε» μετά από αίτημα του Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Έχοντας βρει τους έξι πρόθυμους να τον στηρίξουν, εκτός φυσικά της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει με αρκετές δόσεις αλαζονείας και ειρωνείας στη διήμερη αυτή, ιδιαίτερα «καυτή» συζήτηση. Γνωρίζοντας δε πως το αμέσως επόμενο βήμα του θα είναι ο ανασχηματισμός, ο πολλοστός στα χρόνια διακυβέρνησής του, θα σπεύσει να στείλει και τα απαραίτητα μηνύματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, δείχνοντας στη λεγόμενη… «προοδευτική λύση».

Είναι ξεκάθαρο πως ο πρωθυπουργός αφότου «ξεφορτώθηκε» τον πρώην ΥΠΕΘΑ, τώρα κοιτάζει πως θα κερδίσει «συμμάχους» από τα κόμματα της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη. Ο δρόμος φαίνεται ανοιχτός, πάντως, μετά και τη διαρροή του κ. Δανέλλη από το Ποτάμι.

Οπότε, μένει η ψηφοφορία επί των Πρεσπών, με τον κ. Τσίπρα στο τέλος να πανηγυρίζει εκ νέου για τις «Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν», αφού με όλα τα επικοινωνιακά του «όπλα» θα έχει καταφέρει και πάλι να μείνει αγκυλωμένος στην καρέκλα, ακυρώνοντας και το «μαζί μέχρι τον Μάρτιο», όσον αφορά την πολιτική του σχέση με τον κ. Καμμένο, δίχως να ανοίξει «μύτη», χωρίς ο μέχρι άλλοτε κυβερνητικός του εταίρος να μπορέσει να τον ρίξει από την εξουσία.

Από την πλευρά τους τώρα, ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά προσέρχονται με το αίτημα των εκλογών και μάλιστα άμεσα στη «μάχη» στην Ολομέλεια. Θα επιχειρήσουν να αναδείξουν το «στημένο» διαζύγιο των κκ. Τσίπρα-Καμμένου – ενδεικτική η άποψη της Πειραιώς, όπως γράφει σήμερα το Xrimaonline.gr, ότι οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλά συγχωνεύτηκαν - τη μειωμένη νομιμοποίηση που θα απολαμβάνει η κυβέρνηση, έστω και με 151 ψήφους στήριξης, ενώ οι ίδιοι θα κάνουν λόγο για βουλευτές-αποστάτες, τονίζοντας σε πολύ υψηλούς τόνους ότι αντάλλαξαν την ψήφο τους με την καρέκλα.

Περί… Δανέλλη

Πράγματι, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την περασμένη Κυριακή, όπου σιγά σιγά οι πρόθυμοι βουλευτές άνοιγαν τα χαρτιά τους, έως αργά το βράδυ της Δευτέρας μία ολόκληρη κυβέρνηση περίμενε την ετυμηγορία του Σπύρου Δανέλλη, για να δει, αν θα «αντέξει».

Ο βουλευτής – λίαν συντόμως όχι πια – του κ. Θεοδωράκη είναι ο υπ’ αριθμόν 151, συντασσόμενος με τους 145 της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Παπακώστα, τον κ. Κόκκαλη, την κυρία Κουντουρά, τον κ. Παπαχριστόπουλο και τον κ. Ζουράρι, που θα δώσουν ψήφους εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Δανέλλης παρά την απειλή της διαγραφής, αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από την κομματική «γραμμή», δηλώνοντας «ναι» στην κυβέρνηση.

Ο ίδιος απάντησε μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας στο τελεσίγραφο του κ. Θεοδωράκη, διαμηνύοντας πως θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναμένεται να ανακοινώσει στη Βουλή την αποπομπή του κ. Δανέλλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Η απάντηση του κ. Δανέλλη ήρθε, αφότου κατά τη συνάντησή του με τον κ. Θεοδωράκη, ο πρόεδρος του Ποταμιού του έδωσε διορία έως το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του, προτού ξεκινήσει η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης διεμήνυσε στον κ. Δανέλλη ότι η θέση του Ποταμιού είναι να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ δεν αλλάζει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη στάση του κόμματος σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή, ο κάθε ένας βουλευτής θα αποφασίσει κατά συνείδηση.

Αν σου άρεσε κάνε