Ο Μητσοτάκης κάρφωσε τους «έξι» για «συναλλαγές»

Ο Μητσοτάκης κάρφωσε τους «έξι» για «συναλλαγές»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:04 Δημιουργία 15/01/19, 13:34

Κατακόρυφα ανέβασε τους τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ, στον απόηχο του στημένου «διαζυγίου» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά των κκ. Τσίπρα και Καμμένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, πως «πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας παράστασης που παίζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Ένα άθλιο θέατρο με στόχο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες εξουσίας, να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρηθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ για να διατηρήσει τα προνόμια ο αρχηγός του».

Κρατώντας το πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο», ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για περιφερόμενους βουλευτές πρόθυμους να στηρίξουν μια κυβέρνηση που έγινε κουρελού, αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα. «Η λέξη «κουρελού» είναι η νέα εξαγωγή Τσίπρα μετά την λέξη «κωλοτούμπα», είπε ο ίδιος.

«Κάνετε δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά αλλά και εκεί βλέπω μόνο γυρολόγους πρόθυμους. Πολιτικά ναυάγια που τρέχουν πίσω από την κυβέρνηση που εκλιπαρούν για λίγους μήνες εξουσίας. Δεν ντρέπονται ούτε αυτοί, ούτε εσείς που τους δέχεστε», συνέχισε.

Χαρακτήρισε εικονική την έξοδο Καμμένου από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι τέσσερις από τους επτά βουλευτές του εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση. «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν χώρισαν απλά συγχωνεύθηκαν».

Επιμένοντας στην αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «υποτίθεται ότι προσμένατε την στιγμή που θα απελευθερωνόσασταν από το βάρος του ακροδεξιού συνεταίρου σας. Βλέπω και τις εφημερίδες σας να πανηγυρίζουν λες και κάποιος σας τον επέβαλλε με το ζόρι. Πως τον είχατε χαρακτηρίσει; Αναντικατάστατο. Ο αναντικατάστατος κ Καμμένος. Εσείς κ Τσίπρα τον επιλέξατε ως στρατηγικό σύμμαχο το 2012 και άλλες δυο φορές Ιανουάριο και Σεπτέμβριο 2015 περιφρονώντας άλλες επιλογές που είχατε τότε».

«Μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει σκανδαλώδη τροπολογία για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων στα εξοπλιστικά. Μιλώ για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα των F16 που κάποτε κ. Τσίπρα χαρακτηρίζατε ως εστία σκανδάλων και τα επαναφέρατε από την πίσω πόρτα. Είμαι περίεργow να δω αν θα τολμήσετε να ξαναφέρετε την τροπολογία που έφερε νύχτα ο Καμμένος και περίεργος να δω ποιοι θα το ψηφίσουν. Ελπίζω ο νέος ΥΠΕΘΑ να μην παίξει παιχνίδια του προκατόχου του», είπε.

Κατήγγειλε «συναλλαγές», κάρφωσε τον Δανέλλη

Αναφερόμενος σε αυτό το σημείο στους έξι πρόθυμους βουλευτές να σώσουν τον κ. Τσίπρας, δίνοντας ψήφους εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συναλλαγές» με αντάλλαγμα την καρέκλα.

Έτσι, ο ίδιος απάντησε και στα «πυρά» του πρωθυπουργού εις βάρος του όσον αφορά τα περί «αποστασίας», ενώ «κάρφωσε» τον Σπύρο Δανέλλη, που διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή του Ποταμιού.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει «ναι» και στη Συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση. Και παράλληλα στηρίζει μια κυβέρνηση-κουρελού χωρίς λαϊκή εντολή και με επιζήμια ατζέντα. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει βρει τους 151 βουλευτές. Τι μεσολάβησε αλήθεια μέσα σε λίγες εβδομάδες; Αφού πριν από μόλις 15 μέρες ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κυβέρνηση ανοχής, κυβέρνηση μειοψηφίας δηλαδή. Το τι μεσολάβησε μπορεί να το υποθέσει ο καθένας. Συναλλαγή μεσολάβησε. Τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο όσο και ανάμεσα στο Μαξίμου και τους πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή. Τίποτα δεν κρύβεται μέσα σε αυτή την αίθουσα. Όπως ο βουλευτής που προ εξαμήνου υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και τώρα εμφανίζεται διατεθειμένος να τη στηρίξει. Ναι, για εσάς μιλάω, κ. Δανέλλη. Τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες όταν καταψηφίζατε την κυβέρνηση και τώρα ξαφνικά την υπερψηφίζετε; Τότε δεν γνωρίζατε ότι καταψηφίζοντας την κυβέρνηση καταψηφίζετε και τις Πρέσπες; Εγώ μιλάω με ονόματα και δεν φοβάμαι να μιλήσω με ονόματα. Έχει και άλλους, περιμένετε. Φαντάζομαι ότι ο ίδιος ο κ. Δανέλλης θα πάρει τον λόγο και θα εξηγήσει τη θέση του. Νομίζω ότι πολλοί ενδιαφέρονται να τον ακούσουν.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Βέλη» για την επιλογή Αποστολάκη

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έριξε τα «βέλη» του για την επιλογή Αποστολάκη για την αντικατάσταση του κ. Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ.

«Διορίστηκε μετά από υπόδειξη Καμμένου. Ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό, η μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Χηνοφώτης, Πρώτα παραιτήθηκε, μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα, και όχι του υπουργείο Άμυνας. Ο τελευταίος ήταν ο Σπαντιδάκης. Για την πρώτη φορά Αριστερά, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Όσους απελπισμένους κι αν μαζέψετε, τους πολίτες δε θα τους κοροϊδέψετε. Και ο λογαριασμός θα είναι βαρύς. Οι πολίτες έχουν ένα λόγο ακόμα να σας τιμωρήσουν, δίπλα στην πολιτική εξαπάτηση και στη λιτότητα προσθέσατε κι ένα κεφάλαιο πολιτικής παρακμής και κατάντιας των δημοκρατικών θεσμών. Όσα γίνονται είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός συστήματος που καταρρέει. Οι μάσκες έπεσαν. Πολιτική για εσάς κ. Τσίπρα σημαίνει συναλλαγή, για να βρεθούν δύο πλειοψηφίες. Μία για να κρατηθείτε στην εξουσία και μία δεύτερη, για να περάσετε το Σκοπιανό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν σου άρεσε κάνε