Σκληρό «ροκ» για κυβέρνηση-κουρελού, γυρολόγους και κάλπες

Σκληρό «ροκ» για κυβέρνηση-κουρελού, γυρολόγους και κάλπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:33 Δημιουργία 15/01/19, 18:23
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

«Μύρισε»… εκλογές σε ακόμη μία «μάχη» στη Βουλή την Τρίτη, η οποία όμως αυτή τη φορά έγινε εν μέσω νέων πολιτικών συσχετισμών για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο, αλλά όχι και με τους ΑΝΕΛ.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση έβγαλε «μαχαίρια» κατά μίας «κυβέρνησης-κουρελού» και κατά βουλευτών γυρολόγων, ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες και τονίζοντας πως αυτή είναι η μόνη λύση.

Οι δύο μεγάλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι κκ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, έδωσαν ένα προεκλογικό μπρα ντε φερ, στη «σκιά» της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αλλάζει, όπως όλα δείχνουν, τον πολιτικό χάρτη. Οι τόνοι ανάμεσά τους ήταν κατακόρυφα ανεβασμένοι, ενώ ο καβγάς ξέφυγε, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία κριτική για την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του ΥΠΕΘΑ.

«Διορίστηκε μετά από υπόδειξη Καμμένου. Ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό, η μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Χηνοφώτης, Πρώτα παραιτήθηκε, μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα, και όχι του υπουργείο Άμυνας. Ο τελευταίος ήταν ο Σπαντιδάκης. Για την πρώτη φορά Αριστερά, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Όσους απελπισμένους κι αν μαζέψετε, τους πολίτες δε θα τους κοροϊδέψετε. Και ο λογαριασμός θα είναι βαρύς. Οι πολίτες έχουν ένα λόγο ακόμα να σας τιμωρήσουν, δίπλα στην πολιτική εξαπάτηση και στη λιτότητα προσθέσατε κι ένα κεφάλαιο πολιτικής παρακμής και κατάντιας των δημοκρατικών θεσμών. Όσα γίνονται είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός συστήματος που καταρρέει. Οι μάσκες έπεσαν. Πολιτική για εσάς κ. Τσίπρα σημαίνει συναλλαγή, για να βρεθούν δύο πλειοψηφίες. Μία για να κρατηθείτε στην εξουσία και μία δεύτερη, για να περάσετε το Σκοπιανό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τότε παρενέβη ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άθελά του θέλω να πιστεύω υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα. Συνέκρινε τον μέχρι χθες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Πρόκειται για μεγάλη προσβολή στο δημοκρατικό φρόνημα των ενόπλων δυνάμεων», είπε και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει.

«Πάνω στον πανικό σας δεν καταλάβατε τι είπα», σχολίασε, απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλλει κανέναν, αλλά να επισημάνει ότι όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα είχαν σεβαστεί την διάκριση εκτελεστικής εξουσίας- ενόπλων δυνάμεων. Σημείωσε δε πως ήταν λάθος του κ. Αποστολάκη να δεχθεί την δεχθεί τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Φυσικά, η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε γύρω από τους έξι πρόθυμους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση, παρατείνοντας την παραμονή της στην εξουσία, αλλά και την προεκλογική περίοδο, η οποία οδηγεί την ελληνική οικονομία σε επικίνδυνα μονοπάτια, όπως προειδοποιούν και οι αναλυτές.

Μητσοτάκης, Γεννηματά και Θεοδωράκης τα «έβαλαν» με τους… «αποστάτες», χαρακτηρισμό που όμως δεν δέχεται η κυβέρνηση, κατηγορώντας τους για «συναλλαγές», που έχουν ως στόχο τη διατήρηση της καρέκλας εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.

Σαφώς, τα «βέλη» εκτοξεύτηκαν μαζικά κατά του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος είναι ο υπ’ αριθμόν 151, «αδειάζοντας» το Ποτάμι, αλλά σώζοντας τον κ. Τσίπρα, που αναζητούσε τους «συμμάχους», που δεν θα τον αφήσουν να πέσει από την εξουσία.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει «ναι» και στη Συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση. Και παράλληλα στηρίζει μια κυβέρνηση-κουρελού χωρίς λαϊκή εντολή και με επιζήμια ατζέντα. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει βρει τους 151 βουλευτές. Τι μεσολάβησε αλήθεια μέσα σε λίγες εβδομάδες; Αφού πριν από μόλις 15 μέρες ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κυβέρνηση ανοχής, κυβέρνηση μειοψηφίας δηλαδή. Το τι μεσολάβησε μπορεί να το υποθέσει ο καθένας. Συναλλαγή μεσολάβησε. Τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο όσο και ανάμεσα στο Μαξίμου και τους πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή. Τίποτα δεν κρύβεται μέσα σε αυτή την αίθουσα. Όπως ο βουλευτής που προ εξαμήνου υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και τώρα εμφανίζεται διατεθειμένος να τη στηρίξει. Ναι, για εσάς μιλάω, κ. Δανέλλη. Τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες όταν καταψηφίζατε την κυβέρνηση και τώρα ξαφνικά την υπερψηφίζετε; Τότε δεν γνωρίζατε ότι καταψηφίζοντας την κυβέρνηση καταψηφίζετε και τις Πρέσπες; Εγώ μιλάω με ονόματα και δεν φοβάμαι να μιλήσω με ονόματα. Έχει και άλλους, περιμένετε. Φαντάζομαι ότι ο ίδιος ο κ. Δανέλλης θα πάρει τον λόγο και θα εξηγήσει τη θέση του. Νομίζω ότι πολλοί ενδιαφέρονται να τον ακούσουν.», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, «φαρμάκι» έσταξε για τον πρώην βουλευτή του – τον διέγραψε το πρωί – ο κ. Θεοδωράκης. «Δεν έκανε έγκλημα, είναι χειρότερο. Είναι λάθος γιατί το έγκλημα γίνεται από ένστικτο, απερισκεψία ή πάθος, ενώ στο λάθος υπάρχει σκέψη, μελέτη και υπολογισμός», είπε ο ίδιος.

«Είπαμε ότι το Ποτάμι δεν θα κάνει τα ρεπό του κ. Καμμένου. Μέχρι χθες όλοι, όχι με την ίδια ένταση, ήταν σύμφωνοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» τόνισε και πρόσθεσε: «Η απόφαση του κ. Δανέλλη δεν είναι εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της», σημείωσε.

«Τη δημοκρατική παράταξη πολλοί την πολέμησαν, τη διεκδίκησαν, αλλά κανείς απ' αυτούς που σας ακολουθούν δεν μπόρεσε να την εκφράσει», δήλωσε από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά, καλώντας τον κ. Τσίπρα να αφήσει τα κόλπα και τις κουτοπονηριές περί προοδευτικού πόλου.

«Το Κίνημα Αλλαγής θα πρωταγωνιστήσει. Με υπολείμματα και γυρολόγους δεν προχωράει η χώρα», είπε η ίδια όλο νόημα.

Αν σου άρεσε κάνε