Εκλογές αντί για ψήφο εμπιστοσύνης ζητούν οι Έλληνες

Εκλογές αντί για ψήφο εμπιστοσύνης ζητούν οι Έλληνες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:00 Δημιουργία 16/01/19, 14:53

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας τραβάει το «χαρτί» της κυβέρνησης ανοχής, προκειμένου να κερδίσει παράταση της πολιτικής επιβίωσής του στην εξουσία, το 65,5% των πολιτών ζητεί εκλογές τώρα.

Την ίδια στιγμή, εφτά στους δέκα Έλληνες εκτιμούν πως το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν μία στημένη υπόθεση, αξιολογώντας παράλληλα αρνητικά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για τα συμπεράσματα της πανελλαδικής έρευνας της Marc, που πραγματοποιήθηκε για το protothema.gr από τις 14 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2019, ένα καυτό διήμερο για την εγχώρια πολιτική σκηνή, αφότου ο Πάνος Καμμένος αποχώρησε από την κυβέρνηση, αλλά όχι και οι υπουργοί και υφυπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, θέλετε η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ή να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές», ποσοστό 65,5% επί των συμμετεχόντων απαντούν «να πάμε σε εκλογές».

Ποσοστό 29,7% ή περίπου τρεις στους 10 απαντούν ότι προτιμούν η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και ένα ποσοστό 4,8% επιλέγει να πει «δεν απαντώ».

Στο μεταξύ, μόλις 26,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική ή μάλλον θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων σε ποσοστό 69,6% κρίνουν αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πολύ σημαντικό είναι το εύρημα του γκάλοπ που δείχνει ότι η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 57,4% πιστεύουν ξεκάθαρα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία είναι αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα.

Τέλος, στο ερώτημα, «πιστεύετε πως η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ήταν προσυμφωνημένη κίνηση μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου ή όχι», το 68,3% των πολιτών απαντά ότι επρόκειτο για προσυμφωνημένη κίνηση. «Όχι» απαντά στο ίδιο ερώτημα το 20,7% των συμμετεχόντων, ενώ το 11% επιλέγει «δεν απαντώ».

Αν σου άρεσε κάνε