Έτσι «μαγειρεύουν» τις Επιτροπές για να περάσουν τις Πρέσπες

Έτσι «μαγειρεύουν» τις Επιτροπές για να περάσουν τις Πρέσπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:26 Δημιουργία 16/01/19, 16:41

«Αλαλούμ» επικρατεί με τη σύνθεση των Επιτροπών στη Βουλή ενόψει της κατάθεσης της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία φαίνεται να επισπεύδεται, μετά τις έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.

Οι νέοι συσχετισμοί που δημιουργούνται στην εγχώρια πολιτική σκηνή, στη σκιά του «διαζυγίου» του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, έχουν «θολώσει» το τοπίο γύρω από την πλειοψηφία για τις Πρέσπες.

Το πρόβλημα έγκειται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, στην οποία η Συμφωνία θα εισαχθεί προς επεξεργασία.

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνα απαρτίζεται από 55 μέλη, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή τα 27 προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα 28 είναι βουλευτές της αντιπολίτευσης, των ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι. Σε αυτή ωστόσο συμμετείχε και ο κ. Δανέλλης, ο οποίος πρέπει τώρα να αντικατασταθεί, που σημαίνει ότι λείπει μία ψήφος για την έγκριση της Συμφωνίας από την Επιτροπή.

Ακόμη κι αν όμως ο κ Δανέλλης αντικατασταθεί από κάποιο βουλευτή του Ποταμιού, ο οποίος θα δηλώσει «παρών», το αποτέλεσμα θα είναι η ισοψηφία.

Στο πλαίσιο αυτό, για ν’ αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η νέα κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, προσθέτοντας ενδεχομένως σε αυτή δύο επιπλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο ίδιος μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους, διαβεβαίωσε πως «όλα θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Επισήμανε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν μετακινήσεις βουλευτών και ανασυνθέσεις Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Όπως είπε, πρώτα πρέπει να λήξουν οι επίμαχες ψηφοφορίες (εμπιστοσύνη, Πρέσπες αλλά και κύρωση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ) και μετά θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις αλλαγές στις Επιτροπές.

Τα νεότερα σενάρια, προκειμένου να ξεπεραστεί και αυτός ο «σκόπελος», κάνουν λόγο για την προσθήκη ενός επιπλέον μέλους προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και την παραμονή του κ. Δανέλλη, ως ανεξάρτητου, ταυτοχρόνως με τον ανεξάρτητο Δημήτρη Καμμένο συν την ένταξη νέου βουλευτή που θα εκπροσωπεί το Ποτάμι.

Μάλιστα, από τη Σεβαστουπόλεως ανακοινώθηκε ότι ορίζεται ως εκπρόσωπός του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο

Με «φόντο» όλα τα παραπάνω, η σημερινή συζήτηση πριν την ψηφοφορία αναμένεται να συνεχιστεί σε ακόμη πιο έντονους τόνους αφενός ανάμεσα στους κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, αφετέρου κατά των έξι πρόθυμων βουλευτών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεχόμενοι κατηγορίες για «συναλλαγές».

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η παραίτηση της κυρίας Παπακώστα, που δεν έγινε δεκτή από τον κ. Τσίπρα.

Οι «προβολείς» στη Σεβαστουπόλεως

Τα «βλέμματα» τώρα έχουν μεταφερθεί στη Σεβαστουπόλεως, από όπου εκπέμπονται τα μηνύματα είτε μη υπερψήφισης της Συμφωνίας είτε αποχής του κόμματος από τη διαδικασία, την οποία σημειωτέον η κυβέρνηση επισπεύδει με ρυθμούς εξπρές.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας προσέβλεπε στις ψήφους των Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη – εκτός του Δανέλλη – για να «κλειδώσει» τις Πρέσπες, εντούτοις οι τελευταίες εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στην Ηρώδου Αττικού, καθώς τα κουκιά βγαίνουν… οριακά, αν οι παραπάνω οι κκ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης κάνουν «νερά».

Σημειώνεται πως «ναι» στις Πρέσπες αναμένεται να πουν οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Παπακώστα, η κυρία Κουντουρά, ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο κ. Δανέλλης, ενδεχομένως και ο κ. Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ.

Αν σου άρεσε κάνε