Μητσοτάκης: Τσίπρας και Καμμένος ανταλλάσσουν βουλευτές και ψήφους

Μητσοτάκης: Τσίπρας και Καμμένος ανταλλάσσουν βουλευτές και ψήφους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:26 Δημιουργία 16/01/19, 20:43

Ηχηρά μηνύματα ενόψει της έλευσης της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή τις επόμενες μέρες έστειλε το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, στηλιτεύοντας τη διαδικασία και τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν πρόκειται για μια κανονική συνεδρίαση της Βουλής για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά για την τελευταία πράξη μιας φαρσοκωμωδίας, έναν ακόμα κοινοβουλευτικό ελιγμό για να μπορεί να κρατηθεί ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, να στρωθεί ο δρόμος για την συμφωνία των Πρεσπών».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η διαδικασία αυτή έχει τρεις στόχους:

  • Να μείνει για λίγους μήνες ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία
  • Να ανοίξει ο δρόμος για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών
  • Να κρατηθεί στη ζωή, έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα, το μόρφωμα των ΑΝΕΛ.

Σχολιάζοντας τη στήριξη των πρώην και νυν βουλευτών των ΑΝΕΛ στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «τέσσερις από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους.

Δύο είναι στην Κίνα και δύο κάνουν τους Κινέζους...» σημείωσε δηκτικά.

Στη συνέχεια, ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αποψινή διαδικασία, λέγοντας πως «η αποψινή βραδιά θα περάσει στην ιστορία ως η βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση κουρελού».

Προμηνύοντας τη στάση του κόμματος της εν όψει της συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ότι «η συζήτηση για τις Πρέσπες θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητά της επιβάλλει».

«Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» συνέχισε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να παραποιήσει τις αναλογίες στις επιτροπές της Βουλής.

Σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα για τα σενάρια περί αλλαγών στις Επιτροπές της Βουλής ώστε να εισέλθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε προς την κυβέρνηση ότι «θα είστε ντε φάκτο μια κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό θα αντανακλάται στις Επιτροπές της Βουλής».

Συνεχίζοντας τις επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «ο κ. Τσίπρας με ψέματα πήρε την εξουσία, με ψέματα την υπηρέτησε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει. Σαν ηθοποιός που ζει τον ρόλο του μας ενημέρωσε πως κατατρόπωσε τα μνημόνια, πως βοήθησε τους φτωχούς».

Ακόμα, δήλωσε πως «δε βρήκατε τη χώρα πνιγμένη και την σώσατε την βρήκατε σωσμένη και την βυθίσατε. Δεν καταστρέφετε, κύριε Τσίπρα, μόνο το παρόν, ναρκοθετείτε και το μέλλον».

Ασκώντας εκ νέου κριτική για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «Τσίπρας και Καμμένος λειτουργούν μαζί. Ανταλλάσσουν βουλευτές, ψήφους, υπουργεία».

Με αναφορά για την οικονομία, σημείωσε πως «η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών σε επιτήρηση και με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει μόλις χθες επιβράδυνση της οικονομίας της

Στο όνομα της εξουσίας η κυβέρνηση δεν δίστασε να κάνει τα πάντα. Μαζί της όμως τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή».

Υψώνοντας τους τόνους για τη στήριξη ανεξαρτήτων βουλευτών στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «πολλά κόμματα και η ΝΔ το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί την συνεργασία βουλευτών, οι οποίοι είχαν διαγραφεί από τα κόμματά τους ή είχαν φύγει. Πήγαν σε κόμμα της αντιπολίτευσης, όμως. Δεν πήγαν για να πάρουν κανένα υπουργείο»

«Αφού αποφασίσατε να στεγάσετε όλο το παλιό σύστημα, όλους όσους απέβαλε το ΠΑΣΟΚ γίνεστε πολιτική στέγη κάθε γυρολόγου» πρόσθεσε, ενώ είπε επίσης ότι «αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι προκαλεί τη γενική αποστροφή. Ενοχλεί βαθιά πολίτες, και πολλούς που πίστεψαν εσάς κ. Τσίπρα και τα συνθήματα σας, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας κατά του πρωθυπουργού, τόνισε ότι «κ. Τσίπρα αν είχατε συναίσθηση των ευθυνών σας δεν θα κάνατε αυτούς τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα. Κάνατε την εξωτερική πολιτική εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας».

Για τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι η ΝΔ υποδαυλίζει το κλίμα απειλών κατά των βουλευτών, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε πως «κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να πει την γνώμη του στον βουλευτή του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι απειλές και βιαιοπραγίες. Η ΝΔ είναι ενάντια σε κάθε μορφή βίας απ'όπου κι αν προέρχεται».

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «μας εγκαλείτε εσείς που ήσασταν ο πνευματικός πατέρας της άποψης περί καλής και κακής πολιτικής βίας».

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση που είχε δεχθεί ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε «ο κ. Παπαδήμος εγκατέλειψε την ασφάλεια της καριέρας του για να προσφέρει στην πατρίδα του και που αργότερα έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του κι εσείς δεν είχατε την ευαισθησία να πάτε στο νοσοκομείο να του πείτε περαστικά».

Για τις χθεσινές δηλώσεις του σχετικά με τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η κριτική μου δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη ο οποίος έπραξε λάθος διότι δεν σεβάστηκε την διάκριση των ρόλων, αλλά η κριτική μου αφορά εσάς κύριε Τσίπρα διότι τα παράσημα οφείλουμε να τα τιμούμε. Δεν μπορεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να γίνεται σ'ενα βράδυ υπουργός».

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε προς τους βουλευτές «όποιος ψηφίζει σήμερα ναι εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει τα τελευταία χρόνια η χώρα, τα ψέματα που βαφτίστηκαν αυταπάτες και κατέληξαν στα βάρη που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες».

Συνδέοντας και πάλι τη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης με το Σκοπιανό, δήλωσε ότι «όποιος ψηφίζει ναι ανοίγει τον δρόμο στην δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα όπως ορίζει η συμφωνία των Πρεσπών».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «στο χέρι μας είναι να συμβαδίσει η σημερινή απόφαση της βουλής με την θέληση των Ελλήνων. Η απάντηση θα έρθει στις κάλπες και θα είναι συντριπτική. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα μπορούμε καλύτερα και ήρθε η ώρα να πάμε μπροστά» κατέληξε πρόεδρος της ΝΔ.

Αν σου άρεσε κάνε