«Καρφιά» Τσίπρα σε Μητσοτάκη για την πρόταση μομφής

«Καρφιά» Τσίπρα σε Μητσοτάκη για την πρόταση μομφής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:55 Δημιουργία 16/01/19, 21:29

Προσωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επέλεξε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης κατά τη συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιδιαίτερα θεατρικό στυλ, υψηλών τόνων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διερωτώμενος «είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει βουλευτές και πολίτες;».

Συνέχισε λέγοντας πως «πήρα το ρίσκο έχοντας την τόλμη την πολιτική διότι η κατάσταση που έχουμε μπροστά μας απαιτεί καθαρές λύσεις».

Υποστήριξε ότι παρότι είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει ή την επιλογή να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση στην οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανταποκρινόταν, καθώς «ήταν δεδομένο ότι δεν θα την κερδίζατε, δεν θα βρίσκατε 151 να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας», δεν το έκανε. Πήρα όμως το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις, τόνισε. Κι αυτό διότι, όπως υπογράμμισε: «η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην ΕΕ 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλεκοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε. Είπε ότι ήταν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για «κυβέρνηση-κουρελού», σχολίασε. Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», σχολίασε.

«Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με τη περίσταση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της, την πλήρη εμπιστοσύνη από τη πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει εως το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019.

Κάλεσε όλους να απαντήσουν αυτό βασικό ζήτημα «γιατί στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση».

«Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα», είπε. «Εδώ ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα», πρόσθεσε.

«Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία. Πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα επιτακτικά να ζητήσω - αν τολμάω, λέγατε- ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα που τολμάω, πάλι πρόβλημα έχετε», είπε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει μαθήματα εκείνος «που δεν είχε το πολιτικό σθένος και την πολιτική τόλμη να προκαλέσει αυτός τη συζήτηση, που μας απειλούσε με την πρόταση δυσπιστίας όταν θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν τόλμησε να το κάνει».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «μια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται, όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, συνεχίζει με αυτό ανεξάρτητα αν αλλάζουν οι συνθήκες». Σχολίασε ότι μέχρι χθες του ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης και δεν τολμούσε να καταθέσει πρόταση μομφής και πως πλέον, ενώ τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα για τον ίδιο.

Συνδέοντας για μια ακόμα φορά τις απειλές κατά βουλευτών με τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν βρήκε καμιά κουβέντα να πει ο κ.Μητσοτάκης για το στέλεχος της ΝΔ που έστελνε μηνύματα με τα κινητά των βουλευτών που θα στήριζαν την κυβέρνηση. Ούτε τώρα ούτε χθες ούτε ποτέ δεν πρέπει να έχουμε αυτή την αθλιότητα απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα απέναντι σε βουλευτές» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, είπε ότι «αυτό που καταλαβαίνω από αυτή την στάση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει την πολιτική της έντασης».

Η απάντηση για τον Καμμένο

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ περί «σικέ διαζυγίου» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να υποστηρίξει πως διασκεδάσει τις εν λόγω αναφορές.

«Καταλαβαίνω την αδυναμία σας κ. Μητσοτάκη να έχετε ένα πολιτικό αφήγημα αλλά αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ότι πιο αστείο μπορεί να ακούσει κανείς όταν βλέπει με ποιο σχέδιο και ποια ηθική πορευόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας» δήλωσε.

Σε σχόλιο για τη μετακίνηση βουλευτών, υποστήριξε πως «δεν βλέπετε όλοι εσείς ότι υπάρχει μια αναδιάταξη στο πολιτικό σύστημα; Φαντάζομαι ότι οι βουλευτές ψηφίζουν σύμφωνα με την συνείδησή τους και ο καθένας παίρνει την θέση του απέναντι στην ιστορία».

Κάνοντας επίθεση προς το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ίδια επιχειρήματα η κυρία Γεννηματά με τον κ.Μητσοτάκη. Λες κι έχουν τον ίδιο λογογράφο».

Ακόμα, θύμισε πως «αυτή η κυβέρνηση ψήφισε μία σειρά νομοσχεδίων χωρίς την στήριξη του Καμμένου, με στήριξη από βουλευτές άλλων κομμάτων. Σε αυτά τα νομοσχέδια δεν υπήρχε θέμα δεδηλωμένης, υπάρχει ξαφνικά τώρα».

Μιλώντας για τη σημερινή διαδικασία, ο πρωθυπουργός ανέφερε «η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην σταθερότητα για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, θέλουμε όταν πάμε στην κάλπη να 'χει μειωθεί η ανεργία, να 'χει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός γιατί αν έρθετε εσείς που δεν θα έρθετε, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει».

Αναφερόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, δήλωσε «ένα χρόνο συζητάμε για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και σας διαβεβαιώνω κ.Μητσοτάκη ότι θα σας δώσω όσο χρόνο θέλετε.

Εγώ για δεύτερη φορά σας προκαλώ ελάτε σε ένα διάλογο να μιλήσουμε για την Συμφωνία να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο αλλάξατε στάση. Ελάτε, όπου θέλετε. Θέλετε στον ΣΚΑΙ να σπάσουμε και το εμπάργκο;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε