Συμφωνία των Πρεσπών: Στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων

Συμφωνία των Πρεσπών: Στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:28 Δημιουργία 16/01/19, 21:56

Έφθασε στην Αθήνα, σήμερα το βράδυ, η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το παραπάνω γνωστοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η διακοίνωση ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση της διαδικασίας στην Ελλάδα, με ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή.

Η ρηματική διακοίνωση ενημερώνει την Αθήνα για το πέρας των διαδικασιών στην ΠΓΔΜ, ενώ περιέχει και μία διευκρινιστική δήλωση ότι για την εθνότητα και τη γλώσσα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτον, ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα, και δεύτερον, η επίσημη γλώσσα έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 και ανήκει στην κατηγορία των νότιων σλαβικών γλωσσών, επομένως δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας κουλτούρα και δική μας παράδοση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η "Μακεδονική" κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο στόχο της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αναμένει ο στόχος αυτός να πραγματοποιηθεί με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα» δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό θα υποκινήσει και τις άλλες 28 χώρες της συμμαχίας να πράξουν το ίδιο και να καταστούμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε την Κυριακή ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

Αν σου άρεσε κάνε