Ασκήσεις ισορροπίας στο Ποτάμι για τις Πρέσπες

Ασκήσεις ισορροπίας στο Ποτάμι για τις Πρέσπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:59 Δημιουργία 17/01/19, 15:52

Σε «αναταραχή» βρίσκονται στο Ποτάμι, όπου έχουν επικεντρωθεί τα «βλέμματα» όλου του πολιτικού κόσμου, καθώς καλούνται να κάνουν ασκήσεις ισορροπίας ενόψει της άφιξης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, η οποία αναδεικνύεται σε καταλύτη εξελίξεων.

Μετά τη διαφοροποίηση και διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος στήριξε την κυβέρνηση ανοχής με την 151η ψήφο εμπιστοσύνης, το Ποτάμι κινείται με διαφορετικές «γραμμές» σχετικά με την ψηφοφορία για τις Πρέσπες.

Ουσιαστικά, στο κόμμα της Σεβαστουπόλεως αναζητούν τον τρόπο, με τον οποίο θα ισορροπήσουν πάνω στο δύσκολο στόχο τους: να αποσυνδέσουν την ψήφιση της Συμφωνίας με τη στήριξη στην κυβέρνηση και το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

«Για να μη χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφος για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Χωρίς να γινόμαστε και εμείς ιδεοληπτικοί», ήταν η ενδεικτική δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη κατά τη χθεσινή καυτή συζήτηση στη Βουλή.

Σημειώνεται πως αν οι κκ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης δεν ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας, τότε η πλειοψηφία των 151 δεν θα επιτευχθεί, που σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλο πολιτικό πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή συνεδρίαση στη Σεβαστουπόλεως, στις έξι το απόγευμα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Οι εντάσεις στο κόμμα είναι αναπόφευκτες. Χαρακτηριστική η στάση του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος προειδοποίησε πως αν ο κ. Θεοδωράκης ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε εκείνος θα αποχωρήσει από το κόμμα.

«Εγώ δεν θα γίνω ρεπατζής του Ζουράρι» δήλωσε ο κ. Ψαριανός, και συνέχισε: «Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς Πολιτικό Συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση α λα καρτ, εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να τη στηρίξουν, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;».

«H ψήφος μου δεν θα είναι αρνητική, δεν θα είναι "όχι", αλλά πρέπει να σκεφτώ πώς μπορώ να εκφράσω και τη θετική μου άποψη και τη διαφωνία μου με τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η Συμφωνία στη Βουλή», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λυκούδης.

«Είναι άσκηση ισορροπίας, έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές», είπε ο κ. Μαυρωτάς.

Αν σου άρεσε κάνε