Με αφορμή τις Πρέσπες, Quo vadis κεντροαριστερά;

Με αφορμή τις Πρέσπες, Quo vadis κεντροαριστερά;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:23 Δημιουργία 19/01/19, 08:30

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Ο χώρος της κεντροαριστεράς και ειδικότερα το Κίνημα Αλλαγής έχει αναδειχθεί σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων τις τελευταίες μέρες εν όψει της εισαγωγής και της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με πιθανότερη ημερομηνία ψήφισης του Σκοπιανού στη Βουλή την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης.

Οι προβολείς πέφτουν στο ΚΙΝΑΛ όχι μόνο για τη συμφωνία των Πρεσπών καθαυτή, αλλά για τις εν δυνάμει συμμαχίες που πρόκειται να σχηματίσει ο φορέας της Φώφης Γεννηματά εν όψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων (περιφερειακές, δημοτικές, ευρωεκλογές και εθνικές, όποτε και εάν οι τελευταίες γίνουν).

Και αυτό, γιατί η στάση του Κινήματος επί της συμφωνίας των Πρεσπών θα δείξει σε μεγάλο βαθμό το εάν το κόμμα θέλει και ειδικότερα εάν μπορεί να «χτυπήσει» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα ίσια για να διεκδικήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή εάν πρόκειται να «ακουμπήσει» πάνω σε κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ως κυβερνητικός εταίρος είτε του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε του Αλέξη Τσίπρα.

Η απόφαση για τι θα πράξει το ΚΙΝΑΛ επί των Πρεσπών φαίνεται πως έχει παρθεί σε επίπεδο ηγεσίας, με την Φώφη Γεννηματά να δηλώνει μεν (την Πέμπτη στον Alpha) πως δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά όλοι οι βουλευτές του κόμματος θα έχουν επιπτώσεις και συνέπειες σε περίπτωση που υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Στο «στόχαστρο» Κρεμαστινός και Θεοχαρόπουλος

Το παραπάνω αποτελεί μήνυμα προς τον Δημήτρη Κρεμαστινό, που συνέχισε να απλώνει «γέφυρες» με το ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα μετά από το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται πως ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ έχει δηλώσει στο παρελθόν πολλές φορές το ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αποτελούν όμορους πολιτικούς χώρους και πως δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο σύμπραξης των δύο κομμάτων.

Πέρα από τον κ. Κρεμαστινό, η μεγαλύτερη ανησυχία που υπάρχει στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει κρατήσει στρατηγική με κλειστά χαρτιά για τις Πρέσπες, μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που συνέρχεται την Κυριακή (στις 12:00, όπως είναι προγραμματισμέ), για να λάβει τις αποφάσεις του κόμματος για το Σκοπιανό.

Σημειώνεται πως από την Αγ. Κωνσταντίνου, έχουν επιλέξει να κρατήσουν σιγή ασυρμάτου μέχρι αύριο, με στελέχη της ΔΗΜΑΡ να παραπέμπουν στην ΚΕ για το πως θα αποφανθεί το κόμμα επί του Σκοπιανού. Πάντως, οι πιέσεις από το ΚΙΝΑΛ είναι ιδιαίτερα μεγάλες, θυμίζοντας με... νόημα προς τη ΔΗΜΑΡ ότι η προσφορά για τη θέση του κ. Θεοχαρόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος εν όψει των βουλευτικών εκλογών μπορεί να μην είναι για πάντα πάνω στο τραπέζι....

«Μπαϊράκι» και από Παπανδρέου

Ακόμα, προβληματισμός επικρατεί και τις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, με τον επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών να παίρνει έμμεση θέση υπέρ των Πρεσπών, όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Οι αποχωρήσεις

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα παραπάνω, δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής και οι αποχωρήσεις που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες από σημαντικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ τα οποία, παρά το ότι δεν αποτελούν κορυφαία ονόματα του κόμματος, δείχνουν εν πολλοίς τη δυσαρέσκεια εντός του κόμματος για τις επιλογές της ηγεσίας σε ζητήματα κορυφής, όπως είναι το Σκοπιανό.

Υπενθυμίζεται το «αντίο» του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, στενού συνεργάτη του Γιώργου Καμμίνη, ο οποίος έχασε το χρίσμα του ΚΙΝΑΛ για το δήμο Αθηναίων στις εκλογές του Μαΐου από τον Παύλο Γερουλάνο.

Ο νυν αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας, στο κείμενο της αποχώρησης του μιλούσε για «ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς» που έχουν ακουστεί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ για το Σκοπιανό

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Πέρα από τα δύο μεγάλα ζητήματα, το εάν η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί στη Βουλή και το εάν το ΚΙΝΑΛ θα συμπράξει με το ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης μετά από τις εκλογές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συμμαχίες που θα σχηματίσουν τα δύο κόμματα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.

Ήδη έχουν φανεί τα πρώτα δείγματα γραφής (κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο του νυν περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη).

Τέλος και δεδομένου του ότι ο Κώστας Μπακογιάννης δύσκολα δεν πρόκειται να είναι στο δεύτερο γύρο για το δήμο Αθηναίων, θα δούμε το ποιος από τους Νάσο Ηλιόπουλο και Παύλο Γερουλάνο θα θα καταφέρει να περάσει ώστε να αναμετρηθεί με τον υποψήφιο της ΝΔ. Με βάση την ιστορία, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στον πρώτο γύρο θα επιλέξουν έναν από τους δύο για τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε