ΝΔ για Πρέσπες: Το «κύκνειο άσμα» μίας κυβέρνησης-κουρελού

ΝΔ για Πρέσπες: Το «κύκνειο άσμα» μίας κυβέρνησης-κουρελού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:24 Δημιουργία 21/01/19, 07:01
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Έτοιμη για μία μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη για την συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει η ΝΔ, στελέχη της οποίας από σήμερα στις Επιτροπές και από την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, προκειμένου να ανατραπεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Το στίγμα των προθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε αργά χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με δηλώσεις του κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να ακούσει τη φωνή του λαού», ενώ προειδοποίησε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για την επίθεση με χημικά εναντίον των διαδηλωτών.

«Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η ΝΔ είχε ζητήσει την παραίτηση της κυρίας Γεροβασίλη και της κυρίας Παπακώστα, ενώ πολλά στελέχη της μίλησαν ευθέως για προβοκάτσια. Ο Αντώνης Σαμαράς που ήταν στο συλλαλητήριο, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Όποια προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν, ο λαός μένει όρθιος για την Μακεδονία».

Στο κοινοβουλευτικό πεδίο, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι μια τέτοια συμφωνία για να κυρωθεί, θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία , ενώ η μάχη θα ξεκινήσει από τις Επιτροπές, όπου μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τα περισσότερα μέλη.

Το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας παραμένει στο «τραπέζι» για τη ΝΔ, την ίδια ώρα που εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις σε ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και στα στελέχη του «Ποταμιού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι πρόκειται για το «κύκνειο άσμα» της κυβέρνησης Τσίπρα και πως σε κάθε περίπτωση η κλεψύδρα για το χρόνο προς τις κάλπες αδειάζει. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον ότι η πλειοψηφία των πολιτών (σε ποσοστό άνω του 60%) τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, κάτι το οποίο θα ζητήσει εκ νέου ο πρόεδρος της ΝΔ στη συζήτηση στην Βουλή για το Σκοπιανό.

Αν σου άρεσε κάνε