Οι «αλχημείες» Τσίπρα και ο διπολισμός

Οι «αλχημείες» Τσίπρα και ο διπολισμός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:44 Δημιουργία 21/01/19, 09:41
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Υπό… διάλυση βρίσκονται τα μικρά κόμματα στη σκιά των «αλχημειών» του Αλέξη Τσίπρα, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω πολιτική επιβίωσή του στο «τιμόνι» της χώρας.

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα «καυτή» και κρίσιμη, καθώς ενόψει της πολυαναμενόμενης ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολιτικές ανακατατάξεις αναμένεται να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός οδηγεί την πολιτική σκηνή σε διπολισμό, διεκδικώντας ξεκάθαρα πια την Κεντροαριστερά. Μάλιστα, τα σενάρια για επικείμενη συνεργασία ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενταθεί τα τελευταία 24ωρα, στον απόηχο της συνάντησης του κ. Τσίπρα και της κυρίας Γεννηματά, κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου και της «αφρόκρεμας» του παλιού ΠΑΣΟΚ στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη με αφορμή την ονομαστική εορτή του.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο κ. Τσίπρας έχει θέσει το δίλημμα της ψηφοφορίας για τις Πρέσπες προς τους βουλευτές: ή την «προοδευτική λύση» με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη συντηρητική δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως, αν και η ψηφοφορία αυτή έχει «σημαδευτεί» από το χθεσινό μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία με την ιστορική ανταπόκριση του κόσμου, εντούτοις το βροντερό «όχι» 200.000 διαδηλωτών στις Πρέσπες δεν αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας πως ο κ. Τσίπρας κάνει πολιτικά «παιχνίδια» με τη δήθεν «πατριωτική ευθύνη».

Ο πρωθυπουργός κοιτάζει πάνω από όλα την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, που θα του εξασφαλίσει πάνω από «151» ναι, έτσι ώστε να περάσει και τον «σκόπελο» των Πρεσπών, να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και στη συνέχεια, ανενόχλητος από τα «πυρά» περί κυβέρνησης-κουρελού να «περάσει» και τα θετικά μέτρα από τη Βουλή, «πουλώντας» και πάλι το αφήγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος».

Ο χορός άρχισε από χθες, όταν η κυρία Γεννηματά διέγραψε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από το ΚΙΝΑΛ, καθώς αποφάσισε να στηρίξει τη Συμφωνία.

«Η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστή η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε στη συνέχεια και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Σε δήλωσή του, ο κ. Αμυράς τονίζει ότι αποχωρεί με «λύπη» του από την ΚΟ του Ποταμιού και ανεξαρτητοποιείται.

«Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά, όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό θέμα», αναφέρει ο Γιώργος Αμυράς και προσθέτει πως ευχαριστεί τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάστηκε, εκφράζοντας την ευχή «οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα».

Τώρα το Ποτάμι μένει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς μετρά μόλις τέσσερις βουλευτές (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και Ψαριανός), ενώ τον ίδιο δρόμο με τον κ. Αμυρά δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και ο κ. Ψαριανός, ο οποίος έχει δηλώσει κατηγορηματικά «όχι» στις Πρέσπες.

Σημειώνεται πωςμε βάση τους υφιστάμενους συσχετισμούς, τα «ναι» στη Συμφωνία μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 154, καθώς στους 151 της ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να προστεθούν άλλοι τέσσερις –οι «ποταμίσιοι» Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Δανέλης, καθώς και ο διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις.

Αν σου άρεσε κάνε