Έτοιμη για τη «μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών» η ΝΔ

Έτοιμη για τη «μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών» η ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:59 Δημιουργία 22/01/19, 08:08
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας να εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, η ΝΔ ετοιμάζεται για τη «μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών», που δεν είναι άλλη από τη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αναμένεται να τοποθετηθεί την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής, έχει δώσει εντολή για σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε δυο συγκεκριμένα πεδία:

-Επί της ουσίας της Συμφωνίας, που κατά την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διασφαλίζει τα εθνικά μας δίκαια και συντηρεί τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας.

-Επί του πολιτικού θέματος που αφορά την σύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να εγκρίνει μια τέτοιου μεγέθους και σημασίας συμφωνία επί ενός εθνικού θέματος.

Αργά χθες το απόγευμα στελέχη του κόμματος της Πειραιώς άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και σε ερώτηση για το εάν στην φαρέτρα τους είναι και η κατάθεση πρότασης μομφής, απαντούσαν: «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να εμποδίσουμε αυτή τη Συμφωνία».

Την ίδια ώρα, το πολιτικό κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την διαδήλωση της περασμένης Κυριακής. Η ΝΔ καταγγέλλει ότι η αστυνομία κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, προκειμένου να διαλύσει μια ειρηνική διαμαρτυρία. Στελέχη του κόμματος, όπως είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισαν ότι με αυτή την επιλογή έθεσαν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που θέλησαν να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία . Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αφού καταδίκασε την άσκηση βίας από όπου κι αν προέρχεται, στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν έρευνες, προκειμένου όλοι να μάθουν το τι ακριβώς συνέβη στην πλατεία Συντάγματος .

Για τη ΝΔ η κυβέρνηση παραπαίει και αγωνίζεται να κρατηθεί στην εξουσία για λίγες εβδομάδες ακόμη. Χρησιμοποιεί -λένε- κάθε μέσο, κάνει συμφωνίες με ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να εξασφαλίσει το πολυπόθητο «151», διορίζει και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.

Ωστόσο, στη ΝΔ είναι πεπεισμένοι πλέον ότι αυτή η τακτική έχει ημερομηνία λήξης και το πιθανότερο είναι πως οι εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο τον προσεχή Μάιο μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές.

Με βάση αυτό το δεδομένο, χαράσσεται πλέον η στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κ. Μητσοτάκη να ετοιμάζει περιοδείες και να ολοκληρώνει την προετοιμασία των ψηφοδελτίων του κόμματός του.

Αν σου άρεσε κάνε