Πέρασαν από την Επιτροπή οι Πρέσπες - Μάχης συνέχεια στην Ολομέλεια

Πέρασαν από την Επιτροπή οι Πρέσπες - Μάχης συνέχεια στην Ολομέλεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:37 Δημιουργία 22/01/19, 18:33

Στην Ολομέλεια της Βουλής στρέφονται τώρα όλα τα «βλέμματα», αφότου η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας ενέκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το επόμενο διήμερο αναμένεται πιο «καυτό», εν μέσω νέων συσχετισμών στην εγχώρια πολιτική σκηνή, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει καταφέρει με «αλχημείες» να διαλύσει τα μικρότερα κόμματα, οπότε και η άγρια «πόλωση» σημειώνεται στο πλαίσιο ενός διπολισμού.

Το κλίμα στην Επιτροπή της Βουλής ήταν και σήμερα ιδιαίτερα τεταμένο, με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Από την πλευρά της, η ΝΔ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης για σκόπιμη απόκρυψη του τελικού, τροποποιημένου συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Η ΝΔ μέσω του Γιώργου Κουμουτσάκου ζήτησε την κατάθεση του τροποποιημένου Συντάγματος της γείτονος χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι αλλαγές συνάδουν με το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ίδια δε στιγμή, ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε εκ νέου να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

«Η δημοσιοποίηση της επιστολής Κοτζιά αποτελεί προαπαιτούμενο για την συζήτηση», είπε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν γνωστοποιεί τα επίμαχα έγγραφα, γιατί θα αποκαλυφθούν οι αλυτρωτισμοί.

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό, δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό, είναι προαπαιτούμενο συζήτησης», τόνισε ο ίδιος.

Απαντώντας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε το κείμενο Συντάγματος, το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας πως «όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι προφάσεις εν αμαρτίες» και πως «ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος».

Σόου στο σόου ο Καμμένος

Μέσα σε ένα έκρυθμο κλίμα, με το Ποτάμι να έχει διαλυθεί και το ΚΙΝΑΛ να περνάει ένα ακόμη γύρο κρίσης, ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί το δικό του επικοινωνιακό σόου, διαβάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν τους ΑΝΕΛ να έχουν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη.

Ο πρώην ΥΠΕΘΑ τα έχει βάλει με όλους, στο στόχαστρο μάλιστα τώρα μπαίνει και ο κ. Τσίπρας. Ο άλλοτε κυβερνητικός εταίρος ξεκίνησε τον «χορό» με τον Νίκο Κοτζια, για να συνεχίσει με τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και να καταλήξει στον πρωθυπουργό.

«Στο όνομα ποιου συμφέροντος αποφασίσατε να καταπατήσετε την συμφωνία που είχαμε κάνει αλλά και να μετατρέψετε μία κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε μία κυβέρνηση αποστασίας; Είστε περήφανοι που περάσατε την συμφωνία για τα Σκόπια και χάσατε έτσι το ηθικό πλεονέκτημα που διαφυλάξαμε μαζί επί τέσσερα χρόνια; Εγώ δεν είμαι καθόλου περήφανος, εγώ θλίβομαι», είπε ο κ. Καμμένος χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπαλτάκο, ο πρώην κυβερνητικός εταίρος επανέλαβε το γνωστό του αφήγημα για την πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ. «οσχύουν οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει. Να υπογράψουμε με τον κ. Μητσοτάκη κοινή πρόταση μομφής αρκεί να δεσμευτεί ότι δεν δέχεται την εκχώρηση του όρου "Μακεδονία". Αν δεν γίνει αυτό και η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής μόνο για την συμφωνία των Πρεσπών, είναι αυτονόητο ότι θα τη στηρίξουμε καθώς θέλουμε την ακύρωσή της», ανέφερε ο κ. Καμμένος

Αν σου άρεσε κάνε