Προεκλογική πρόβα με διπολισμό

Προεκλογική πρόβα με διπολισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:13 Δημιουργία 23/01/19, 07:15
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ενδεικτικές του κλίματος εντός του οποίου θα κυλήσει ο χρόνος έως τη διεξαγωγή των εκλογών είναι οι θερμές μέρες, που βιώνει η πολιτική σκηνή του τόπου ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην ουσία, πρόκειται για μία προεκλογική πρόβα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφότου το «διαζύγιο» των κκ. Τσίπρα-Καμμένου με διαφαινόμενη αιχμή τις Πρέσπες άλλαξε τον πολιτικό «χάρτη», δημιουργώντας νέους συσχετισμούς. Τα μικρότερα κόμματα διαλύθηκαν, ο πρωθυπουργός βάζει πλώρη για το χώρο της Κεντροαριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε η ακραία πόλωση που σημειώνεται στη σκιά του Σκοπιανού, έχει «φόντο» το διπολισμό, με τον οποίο όπως φαίνεται θα φτάσουμε στις κάλπες.

Άλλωστε, με το αφήγημα των δύο πόλων ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα της αυριανής ψηφοφορίας: ή την προοδευτική λύση του κ. Τσίπρα ή τη συντηρητική δεξιά του κ. Μητσοτάκη.

Εκτός σοβαρού απροόπτου, η επικύρωση της Συμφωνίας θεωρείται δεδομένη, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει εξασφαλίσει πάνω από 151 θετικές ψήφους, ξεπερνώντας και αυτό τον σκόπελο.

Βουλευτές από πέντε διαφορετικά κόμματα είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τη Συμφωνία, δίνοντας το «φιλί της ζωής» στην κυβέρνηση ανοχής.

Όπως φαίνεται, η Συμφωνία, κατά της οποίας διαδήλωσαν πάνω από 200.000 άτομα την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα σε μία αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα των αστυνομικών δυνάμεων που έπεφταν «βροχή», θα περάσει από την ελληνική Βουλή με μία «πολύχρωμη» πλειοψηφία.

Πέρα από τους 145 της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδεικνύονται «μπετόν αρμέ» για ακόμη μία φορά, τον κ. Τσίπρα σώζουν η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που τυπικά παραμένει στους ΑΝΕΛ, τον Σπύρο Δανέλλη, που διεγράφη από το Ποτάμι, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, που επίσης διεγράφη από το ΚΙΝΑΛ, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, που αποτελούν παρελθόν από τους ΑΝΕΛ, καθώς και οι τρεις του Ποταμιού, κκ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης, τη στιγμή που οι κκ. Αμυράς και Ψαριανός έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, με τις πληροφορίες να λένε πως είναι θέμα χρόνου η προσχώρησή τους στη ΝΔ.

Η αυριανή συνέχεια της «καυτής» συζήτησης στην Ολομέλεια αναμένεται να στιγματιστεί ξανά από τα εκατέρωθεν «βέλη» κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφότου χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας η ΝΔ κατηγόρησε το Μαξίμου για σκόπιμη απόκρυψη του τελικού, τροποποιημένου Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα θέσει τις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, ενισχύοντας τον διπολισμό, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπογραμμίσει πως μόνη λύση είναι οι εκλογές, για να σωθεί η χώρα.

Από΄κει και πέρα τα «βλέμματα» στρέφονται στην επόμενη μέρα και στις συνεργασίες που θα προκύψουν, μετά τις διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Θεοχαρόπουλος και Δανέλλης, όπως όλα δείχνουν, έχουν βρει «στέγη» στην Κουμουνδούρου, ενώ οι κκ. Αμυράς και Ψαριανός στην Πειραιώς.

Αν σου άρεσε κάνε